open-navfaktor-logo
search
Zadatak Tužilaštvu
Šta je dogovoreno u Beogradu: Počinje finalni obračun sa OSA-om, je li u planu i hapšenje Mehmedagića
Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Dragan Čović su u ponedjeljak u Beogradu, kako tvrde, razgovarali o evropskim integracijama regije i njenom ekonomskom oporavku. S druge strane, Faktor od dobro obaviještenih diplomatskih izvora saznaje da je na stolu bilo nekoliko tema, a niti jedna od njih se nije odnosila na put ka Evropskoj uniji ili ekonomiju.
14.10.2020. u 10:43
get url
text
Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, Dragan Čović

Jedna od važnijih tema je, tvrde naši izvori, bila Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir da ova državna institucija već duži vremenski period predstavlja prepreku politikama koje reprezentira ovaj trojac, te da dosadašnji pokušaji destabilizacije i stavljanja pod kontrolu, poput produkcije lažnih afera, nisu urodili plodom, odlučeno je da se krene u realizaciju "rezervnog plana", a on uključuje i mogućnost hapšenja generalnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Taj plan podrazumijeva intenziviranje pritisaka na OSA-u, odnosno njeno rukovodstvo predvođeno Mehmedagićem, preko jedne od institucija nad kojima Dodik i Čović imaju punu kontrolu, a to je Tužilaštvo BiH. Toj je instituciji naloženo hitno djelovanje kako bi se što prije preuzela kontrola nad OSA-om i njenim resursima.

Osnovni zadatak OSA-e je, u skladu sa Zakonom o toj državnoj agenciji, prikupljanje, analiziranje i distribucija obavještajnih podataka u cilju zaštite sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, a zbog provedbe tih aktivnosti je već godinama na udaru politika koje predstavljaju Milorad Dodik i Dragan Čović.

Još u julu 2017. godine je, podsjetit ćemo, Milorad Dodik poručio da OSA "funkcionira tako da uništi srpski i hrvatski identitet".

VEZANI TEKST - Bivši direktor slovenačke SOVA-e: OSA BiH je najbolja obavještajna služba u regiji

- To nije naša služba. To je nama neprijateljska služba. Mi je tako i posmatramo – izjavio je Dodik, a svoje je tvrdnje kontinuirano ponavljao u periodu koji je uslijedio.

Osman Mehmedagić na čelu OSA-e ne odgovara ni Draganu Čoviću, što predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH nije ni skrivao.

- Što se tiče obavještajnog sektora u BiH, ne prihvatam imenovanje sadašnjeg direktora. Moramo se dogovoriti što se tiče rada OSA-e. Vrlo jasno, ne prihvatamo sadašnje kadrove OSA-e – poručio je Čović 28. septembra ove godine.

U međuvremenu su, uporedo sa verbalnim kritikama na račun OSA-e i njeno rukovodstvo, isti izvori producirali afere kojima se ta agencija nastojala destabilizirati.

"Aferama" poput one nazvane "Ušće", u okviru koje je utvrđeno da je Nikola Špirić (SNSD) krivotvorio dokumentaciju, navodnog prisluškivanja zvaničnika i privrednika iz Hrvatske, pa i poništavanjem diplome direktora OSA-e u režiji institucija pod Dodikovom kontrolom, rukovodstvo OSA-e nastojalo se "disciplinirati". Uzimajući u obzir da niti jedan od tih pokušaja nije urodio plodom, osovina Dodik – Čović sa političkim pokroviteljima iz regije odlučila je, očigledno, preći u narednu fazu i pokušati se konačno obračunati sa rukovodstvom OSA-e i tu agenciju staviti pod svoju kontrolu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.