open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Šta je donijela sjednica Doma naroda: Pogrešna taktika "Trojke", sve smo dalje od otvaranja pregovora s EU u martu
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je u srijedu izmjene i dopune Zakona o VSTV-u i Zakona o državnoj službi, ali je bez ikakve rasprave odbio hitno razmatrati Zakon o sprečavanju pranja novca, koji je također jedan od važnih za evropski put. Taj zakon je zbog SNSD-a vraćen u redovnu proceduru koja je duža.
01.02.2024. u 19:54
get url
text

VEZANI TEKST - Delegacija EU u BiH: Komisija uskoro izvještava o napretku u 14 ključnih prioriteta

Stoga se postavlja pitanje da li nas je sjednica Doma naroda približila ili udaljila od Evropske unije i eventualne martovske odluke o otvaranju pregovora o članstvu BiH.

- Nakon posljednje posjete zvaničnika iz država članica Evropske unije, kristalno je jasno da je jedan od uvjeta za pozitivnu odluku u martu mjesecu za pristupne pregovore i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. SNSD u srijedu obara taj zakon u Domu naroda putem mehanizma četiri delegata u Klubu srpskog naroda. Zbog pogrešne političke taktike koju "Trojka" igra sa SNSD-om i HDZ-om od početka mandata, sve smo dalje od pozitivne odluke za pristupne pregovore koja će biti donesena od Evropskog vijeća u martu mjesecu – kazao je Dženan Đonlagić (DF), delegat u bh. Parlamentu i član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH.

Napomenuo je da je lider SNSD-a Milorad Dodik nakon nedavnog dogovora iz Laktaša poslao jasnu poruku strankama "Trojke" da ide sve što je dogovoreno ili ništa, te da je onog trenutka kada je "Trojka" u Narodnoj skupštini RS-a omogućila SNSD-u četvrtog delegata u Domu naroda, postala politički talac SNSD-a i prve pratilje HDZ-a.

Iz Transparency internationala su istakli da je Zakon o sprječavanju pranja novca jedan od važnih za odluku o otvaranju pregovora o članstvu sa Evropskom unijom. S druge strane, dodali su, za ovakve važne zakone neophodna je redovna procedura i omogućavanje javne rasprave, a ne da se čeka zadnji trenutak da bi se zakon uputio u proceduru pa se išlo po hitnom postupku.

VEZANI TEKST - Slijedi ispunjavanje "Trojkinih" obaveza prema Dodiku i Čoviću, prema EU i (ne)otvaranje pregovora: Nema prečica...

Kada su u pitanju izmjene Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, usvojen u prvom čitanju, iz Transparency internationala su ocijenili da nudi određene pomake, ali su pojedini članovi izbačeni iz prvobitnog teksta i to nije u skladu s preporukama koje su došle iz EU.

Darko Pandurević iz Inicijative za monitoring evropskih integracija u BiH odgovorio je da javnim diskursom i u govoru donosioca odluka dominiraju razgovori i licitacije oko broja zakona koji trebaju biti usvojeni, dok se njihov sadržaj i suština u potpunosti zanemaruju. Dodao je i da je način na koji se donose poprilično netransparentan i sužava prostor za bilo kakvo djelovanje civilnog društva i stručne javnosti.

- Glede samog ishoda da li će EU otvoriti pregovore sa BiH ili ne, mislim da to zavisi od niza drugih faktora, a ne samo ispunjenih uslova. Jasno je da je minimum koji država mora i treba ispuniti do tada, ono što je i navedeno kao uslovi – rekao je Pandurević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.