open-navfaktor-logo
search
Dok se čekaju odluke
Šta kaže opozicija: Ako bi SNSD izgubio četvrtog delegata u Parlamentu BiH, da li bi to stvarno promijenilo situaciju
U javnosti se često govori kako bi SNSD izgubio kontrolu, ali...
AUTOR: M. R. S.
12.06.2024. u 07:39
get url
text
Dom naroda PSBiH
Dom naroda PSBiH
FOTO: Fena
Priča o četvrtom delegatu u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, skoro dvije godine od Općih izbora, nije završena i ne zna se hoće li to mjesto na kraju dobiti PDP ili će ostati SNSD-u. Sve ovisi o nizu faktora, između ostalog o odluci Suda BiH, a potom i gotovo sigurnim žalbama i apelacijama Ustavnom sudu BiH ma ko da bude nezadovoljan.
Ipak, u javnosti se često govori kako bi gubitkom jednog od četiri delegata SNSD izgubio kontrolu, te da bi to donijelo promjene.
Da li bi se zaista išta promijenilo ukoliko bi PDP dobio delegatsko mjesto u državnom Parlamentu?
U tom slučaju SNSD u Klubu delegata iz reda srpskog naroda ne bi više imao četiri već tri delegata, a preostala dva delegatska mjesta bi imali SDS i PDP. Dosad je SNSD svojim glasovima imao mogućnost i blokirao donošenje odluka. S tri delegata, ne bi mogao blokirati tako lako jer je za donošenje odluka u Domu naroda potrebna ne samo većina svih delegata, nego i trećina glasova iz svakog entiteta, što znači da su dva glasa iz RS-a dovoljna da odluka, zakon..., budu doneseni, dva koje bi dali SDS i PDP.
Ali pitanje je kako bi se oni ponašali, da li bi to značilo promjenu sadašnje situacije. Imamo, naprimjer, situaciju da SDS-ov delegat Želimir Nešković šalje u proceduru zakon o Ustavnom sudu BiH zbog kojeg je Klub Bošnjaka uskratio kvorum upozoravajući da je predložen neustavan zakon, te je zasjedanje Doma naroda u određenom zastoju.
Safet Kešo, zastupnik SDA u Parlamentu BiH, istakao je da treba otupiti glavnu oštricu napada na Bosnu i Hercegovinu, oteti lideru SNSD-a Miloradu Dodiku glavnu polugu ucjena i maltretiranja šire javnosti, a to je četvrti delegat.
- Efekti bi bili pozitivni. Oko nekih suštinskih pitanja stvorena je atmosfera gdje ni opozicija u RS-u ne smije praviti razliku, kao što je priznavanje genocida u Srebrenici. Priznanje onog što priznaje cijeli svijet je u RS-u dovedeno u status nacionalne izdaje i tu opozicija sjedi na Dodikovim ligurama. Pa SDS je u vrijeme kada se desio genocid vodio glavnu političku riječ, glavni ideolog i ratni zločinac Radovan Karadžić je sve proveo – podsjetio je Kešo te dodao da pitanje genocida treba izmaknuti iz ralja politike i da presude niko neće moći promijeniti.
Istakao je da je ova opozicija u RS-u konstruktivnija.
- Uvjeren sam da bi PDP (u slučaju da dobije mjesto delegata umjesto SNSD-a) radio više u interesu svih građana BiH. I kompletna opozicija ojačala bi snaga opozicije u RS-u i to bi moglo donijeti benefite. Određeniji su kad je u pitanju evropski put BiH. Situacija bi bila bolja u pogledu zdravijeg odnosa prema evropskom putu – stava je Kešo.
Dženan Đonlagić (DF), delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, na pitanje da li bi eventualni gubitak četvrtog delegata SNSD-a išta zaista promijenio, odgovorio je da se ništa neće promijeniti do novih izbora 2026. godine.
- Ne bi se realno ništa promijenilo s aspekta ko je vlast. Trojka (SDP. NiP I Naša stranka) je toliko "uvukla" kadrove SNSD-a i HDZ-a u institucije da oni u punom diriguju sve odluke – dodao je Đonlagić.
Ranije su iz PDP-a iznijeli stav da drugi delegat opozicije može donijeti promjene kada je u pitanju vlast.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.