open-navfaktor-logo
search
Evropska komisija
Šta piše u izvještaju o napretku BiH: Zakon o sudovima prvo dostaviti Venecijanskoj komisiji; spominje se i RS
Faktor
12.03.2024. u 23:01
get url
text
Evropska komisija predložila je danas otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovino, o čemu odluku donosi Evropsko vijeće za desetak dana, a sada je objavljen i kompletan izvještaj EK o napretku.
Između ostalog, pohvaljeno je usvajanje dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koje su, navodi se, omogućile međunarodnim stručnjacima da pristupe ličnim podacima.
- Provjere integriteta nosilaca pravosudnih funkcija i članova VSTV-a sada mogu početi - dodaje se.
Nadalje, kada je u pitanju zakon o sudovima, navedeno je da Ministarstvo pravde radi na novom nacrtu i očekuje se da ga preda na usvajanje Vijeću ministara Bosne i Hercegovine tokom marta. No od institucija BiH se očekuje da nacrt tog zakona proslijede Venecijanskoj komisiji za dodatno mišljenje prije usvajanja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
Između ostalog, pred kraj izveštaja pominje se i entitet RS, odnosno podsjeća se da i dalje ne priznaje odluke Ustavnog suda BiH, uključujući one kojima se ukidaju entitetski zakoni o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda i odluka visokog predstavnika, te na neustavnost pojedinih entitetskih kaznenih odredbi o kleveti.
- Skupština entiteta Republika Srpska u decembru 2023. usvojila je u prvom čitanju Nacrt zakona o imunitet koji bi, ako se u potpunosti usvoji, smanjio odgovornost političkih predstavnika i osporiti pravnu sigurnost. Nadalje, u decembru 2023. entitet Republika Srpska usvojila je u prvom čitanju Nacrt zakon o referendumu i građanskim inicijativama koji bi, da se u potpunosti usvoji, dao pravni temelj za posebnu izbornu administraciju u entitetu - piše u izvještaju.
Istaknuto je da Veliko vijeće Ustavnog suda više ne radi, što je značajna posljedica za učinkovitost Suda, te da skupštine oba entiteta trebaju brzo imenovati suce na upražnjena mjesta i osigurati puni sastav Ustavnog suda BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.