open-navfaktor-logo
search
Opasne igre
"Šta sa dva miliona bh. muslimana": Problem je što većina u Evropi šuti na desničarske retrogradne ideje
Ideja Evrope kao kršćanskog kluba nije ništa novo, a posljednjih nekoliko godina izrečeno je niz skandaloznih izjava i inicijativa evropskih desničara u kojima su nedvosmisleno stavili do znanja da za njih muslimani u Evropi nisu poželjni. Posljednji takav primjer je izjava mađarskog premijera Viktora Orbana, kako je to na društvenim mrežama prenio predstavnik njegovog ureda Zoltan Kovacs, da je "izazov sa BiH kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana".
22.12.2021. u 15:21
get url
text

Mirza Hajrić

Ovakve poruke desničara, kako je za Faktor kazao Mirza Hajrić, novinar, publicista i bivši ambasador BiH, u oficijelnom smislu glas su manjine, ali "jedan veći procenat politika u Evropi ima taj ružan senzibilitet prema muslimanima i islamu kao jedinoj rastućoj religiji na planeti".

VEZANI TEKST - Pusić: Muslimani iz BiH su Evropljani, problem su Dodik i Čović

 

- Iako deseci miliona muslimana žive u evropskim zemljama, ispada da je problem dva miliona koji žive u BiH, koji su autohtoni evropski narod, koji su postali ovdje i žive ovdje više od 1.000 godina. Taj otklon prema islamu naročito postoji kod desničarskih stranaka, ali mislim da oni koji nisu tog mišljenja traba da budu glasni i da se suprostave tim desničarskim retrogradnim idejama. Međutim, oni šute – istakao je.

Posljedice šutnje

Dodao je da smo bili svjedoci '30-ih godina kako je Evropa šutnjom dovela do Trećeg Reicha, rasta Hitlera i tako dalje.

- Posljedice šutnje osjećamo već jedan duži period. Naročito je od 11. septembra osjetno da se prema muslimanima gleda na drugi način, da se moramo braniti da nismo teroristi i slično. Meni je žao što oni koji zagovaraju ljudska prava, prava manjina, LGBT-a i ostala prava - šute. Vrlo su glasni u zaštiti svih tih vrsta prava, a vrlo su šutljivi kada se radi o pravima cijelih naroda, odnosno pravu na religiju. Jedna od osnovnih ljudskih sloboda su pravo na vjersko izražavanja i svako drugo. U tom smislu te politike čine da se muslimani u EU osjećaju građanima drugog reda – kazao je Hajrić.

VEZANI TEKST - Mađarskoj sporno šta će sa zemljom sa dva miliona muslimana

 

Odgovarajući na pitanje koja je razlika između BiH i Srbije, gdje imamo situaciju da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prijeti raspadom države, na šta EU i SAD reaguju porukama da se treba fokusirati na borbu protiv korupciju u državi, dok s druge strane predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobija pohvale od EU-a dok korupcija u toj državi cvjeta, Hajrić je kazao kako je to "politika dvostrukih standarda".

- Nije baš sve tako crno-bijelo. Vučić je nas gađao u ratu. Nisam ja gađao njega, nisam išao u Beograd. Njegova politika se u posljednjih 30 godina nije značajno promijenila.

Demokratija ili ples po žici

Hajrić je istakao da je Vučić naučio da na jedan drugi način pristupa tome i da "šarmira ljude nekim ublehama i šarenim lažama".

- Vjerujem kako svjetski lideri nisu toliko naivni i da će uskoro, što prije to bolje, pročitati takvu politiku i pred njega staviti vrlo jasne kriterije gdje će on morati da odluči da li je partner EU i Americi ili je partner Rusiji, odnosno hoće li promijeniti karakter režima kojim upravlja, hoće li ga usmjeriti putem demokratije i poštovanja ljudskih prava i sloboda, borbe protiv korupcije ili će nastaviti plesati po žici – zaključio je.

VEZANI TEKST - Rezultati Dodikovog sastanka u Beču: Italijanske desničarke optužuju SDA i traže reakciju EU-a

 

Podsjećamo, mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je njegova administracija protiv uvođenja sankcija Dodiku koje je predložila Njemačka.

- Definitivno treba da spriječimo ove sankcije. Pogrešan stav, pogrešan ton i na obzoru se loše piše. Zapadni Balkan treba da bude integrisan u EU i mora im se pružiti pomoć - naglasio je Orban na press konferenciji.

Njemačka administracija je 13. decembra pozvala Evropsku uniju da uvede sankcije Dodiku koji želi povući RS iz državnih oružanih snaga, pravosudnog i poreznog sistema.

Oni koji imaju otklon prema muslimanima i zagovaraju ideju Evropskog kršćanskog kluba ranije su u više navrata iskazivali svoje ksenofobne i rasističke ideologije. Tako su zastupnice u Evropskom parlamentu Stefania Zambelli, Simona Baldassarre i Anna Bonfrisco, članice italijanske desničarske stranke Liga, sredinom prošle godine dostavile Evropskoj komisiji upit koji se odnosi na "etničke, političke i vjerske tenzije u Bosni i Hercegovini".

U svom pismenom upitu ove tri zastupnice istakle su da se u BiH 90-ih godina dogodio "krvoločni etnički sukob", te da je država nedavno doživjela rast etničkih i vjerskih tenzija.

VEZANI TEKST - Poruke kakve Dodik šalje s pozicije člana Predsjedništva BiH inspirirale su teroriste širom svijeta

 

- U septembru 2019. godine, najveća muslimanska stranka u BiH izdala je pisanu izjavu u kojoj je najavila namjeru modificiranja krhkih institucionalnih struktura zemlje, učinkovito zaobilazeći Dejtonski i Vašingtonski sporazum. To je natjeralo ostale etničke manjine da osude stranku, optužujući je da nastoji potkopati Ustav i rasplamsati sukob – navode u uvodu upita.

Jedna od potpisnica ovog upita Evropskoj komisiji Anna Bonfrisco se u oktobru 2019. godine usprotivila dodjeljivanju kandidatskog statusa Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

- Više od 50 posto muslimana u Albaniji i Bosni, 28 posto u Sjevernoj Makedoniji i 95 posto na Kosovu su razlozi zbog kojih se pregovori ne trebaju otvarati – kazala je tada Bonfrisco.

Zanimljivo je da je Dodik ranije uspostavio bliske kontakte sa desničarskom strankom Liga. U februaru 2019. godine Dodik je s predstavnicima austrijske Slobodarske partije i Lige dogovorio "inteziviranje saradnje".

Zatvorene granice

Manfred Weber, predsjednik kluba zastupnika Evropske narodne stranke (EPP), najvećeg u Evropskom parlamentu, 2018. godine je na sjednici Evropske komisije u Strazburu iznio vrlo kontroverzne stavove.

VEZANI TEKST - Intelektualci u Francuskoj: Macron uzimanjem muslimana za metu pokušava prikriti neuspjehe

 

- Moramo zaštititi svoj evropski način života, štiteći svoje kršćanske vrijednosti. U Evropi mora postojati način da se držimo svog kršćanskog naslijeđa ili je neće biti - rekao je tada predsjednik EPP-a u Evropskom parlamentu.

Tu je svakako i Slovačka, koja je prije šest godina zabranila ulazak migrantima, pravdajući se kako oni nemaju niti jedne džamije i kako bi muslimanima bilo teško uklopiti se u takav život. Istu poruku poslala je i Češka, koja je također zatvorila sve granice. Ne treba zaboraviti i Francusku, čiji predsjednik Emmanuel Macron nerijetko iznosi stavove kojima uzima za metu islam i muslimane.

U ovaj scenarij uklapa se i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je Hrvate samonicijativno proglasio jedinim i pravim nositeljima evropskih vrijednosti, prikazujući tako druge manje "evropskijim", posebno Bošnjake koje svrstava u "muslimane čiji je cilj okupacija kršćanske Evrope".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.