open-navfaktor-logo
search
Troškovi
Šta to kriju biznis kartice: Samo dva od devet državnih ministarstava odgovorila
Državni revizori, koji kontroliraju rad institucija, često upozoravaju na nepravilnosti u trošenju i pravdanju novca za reprezentaciju koje ukazuju i na moguće zloupotrebe državnog novca.
02.09.2021. u 08:08
get url
text

Reprezentacija je namijenjena isključivo za ugostiteljske usluge radi održavanja službenih i poslovnih kontakata i prijema gostiju.

Ipak, ponekad se koristi i za kupovinu poklona, plaćanje alkoholnih pića u kasnim večernjim satima pa i, indikativno, na dan kada se slavi Nova godina, a ponegdje se pod krilom reprezentacije "smjesti" i trošak koji je napravila jedna osoba iako se taj novac koristi za poslovne sastanke i ručkove koji nikako ne mogu biti "sami sa sobom".

VEZANI TEKST - Revizija Ministarstva civilnih poslova BiH: Ko je sam sebe častio o trošku države

Ovakvi slučajevi su zabilježeni u radu državnih ministarstava u prošloj godini. Stoga smo u svih devet ministarstava, te Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH uputili pitanja ko tačno koristi biznis kartice za reprezentaciju, te pojedinačno ko je, kada tačno, gdje, zašto i u kojem iznosu imao trošak u vezi s reprezentacijom.

Pitanja smo ministarstvima poslali 2. augusta. U zakonskom roku od 14 dana odgovore smo, kakve-takve, dobili samo od Ministarstva finansija i trezora BiH, te Ministarstva civilnih poslova BiH. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je, ipak u skladu sa zakonom, obavijestilo da će nam odgovoriti u septembru jer su zaposleni u Odsjeku za finansije na godišnjem odmoru. Odgovor smo dobili i od Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH.

Njihov sadržaj posebna je priča.

Na naša pitanja odgovoreno je i iz Ministarstva odbrane BiH (MOBiH), mada izvan zakonskog roka od 15 dana.

VEZANI TEKST - Noćni provodi o državnom trošku u Ministarstvu za ljudska prava, na računima samo alkoholna pića

No taj odgovor, upućen 31. augusta, nije dao precizne podatke koje smo tražili.

- U vezi s vašim zahtjevom na temu korištenja biznis kartica za reprezentaciju, obavještavamo vas da u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH to pravo imaju ministar i njegovi zamjenici. Svrha ovih kartica je isključivo pokrivanje troškova reprezentacije u poslovne svrhe. Sve aktivnosti Ministarstva odbrane BiH od većeg značaja su javne i transparentne što je evidentno na službenim medijima MOBiH - odgovor je iz Ministarstva odbrane BiH.

Nije precizirano ni da li su imali ove troškove, i ako jesu, koliko su iznosili, gdje su nastali, kada, zašto.

Povod i svrha "provlačenja" biznis kartice, te precizno mjesto u kojem je trošak nastao, ostala je tajna i u odgovoru koji smo ranije dobili iz Ministarstva civilnih poslova

Nepotpun odgovor stigao je i iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara.

S druge strane, javnost su za odgovore uskratili Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, iz kojeg nam je ranije rečeno da je ministar biznis karticu provlačio i na Jahorini na dan Nove godine, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvo pravde BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.