open-navfaktor-logo
search
Svjesni negiranja zločina
State Department: SAD ponosno sponzorira prijedlog Generalne skupštine o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici
S obzirom na nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, SAD vjeruju da je važno obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici na ovaj način, saopćeno je iz State Departmenta
AUTOR: Glas Amerike
24.04.2024. u 12:45
get url
text
State Department obrazložio je poziciju Sjedinjenih Američkih Država uoči glasanja na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, početkom maja, a o rezoluciji koja bi širom svijeta komemorirala srebrenički genocid.
U obrazloženju proslijeđenom Glasu Amerike na bosanskom jeziku, "SAD ponosno sponzorira prijedlog Generalne skupštine o Rezoluciji o genocidu, koji su predstavile Ruanda, Njemačka i BiH, obilježavajući na taj način genocid počinjen u Srebrenici 1995. 
- Činjenica je da je genocid počinjen u Srebrenici potvrdio Međunarodni krivični sud, kao i Međunarodni sud pravde u Haagu. Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sjećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote, su u skladu sa ranijim nastojanjima UN-a da priznaju i obilježe i druge slučajeve genocida - ističe se u odgovoru.
SAD je podržavao i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid u drugim situacijama u svijetu, a koje su potvrdili međunarodni sudovi.
- Komemoracija povijesnih istina i prihvatanje činjenica region pokreće naprijed duž staze pomirenja. S obzirom na nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, SAD vjeruje da je važno obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici na ovaj način.
Ova rezolucija nije usmjerena niti protiv jedne pojedine države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost, nijednoj etničkoj grupi - zaključuje State Department u komentaru za Glas Amerike.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.