open-navfaktor-logo
search
Našli načina da se izbore
Stevandić o plaćama u koverti za političare sa crne liste: Treba li nas desetak spaliti na lomači i uživo prenositi?
AUTOR: Autor: B. S.
22.04.2024. u 12:12
get url
text
Nenad Stevandić
Nenad Stevandić
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić komentarisao je danas izmjene Zakona o radu RS-a, koje su po hitnom postupku usvojene prošle sedmice, a kojima je omogućeno da se osobama iz RS-a koje su na američkoj crnoj listi i zbog toga su ostali bez tekućih računa u bankama, plaće isplaćuju u koverti.
Stevandić je kazao da neće biti nikakvih problema da se nakon isplate plaća u koverti direktno uplate i porezi i doprinosi iz trezora.
- Ne razumijem da se diže tolika prašina oko desetak ljudi i jednog preduzeća. Da li treba da nas deset bude spaljeno na lomači i da se to uživo prenosi - rekao je Stevandić.
Naveo je i da se sprema materijal koji će biti upućen Evropskoj komiciji, te naveo kako je Evropska unija zaštitila svoje građane od ovakvih stvari na način da "nijedan građanin EU-a ne može na toj teritoriji da bude sankcionisan bilo kakvim sankcijama SAD-a".
- Prirodno je da ni mi, zemlja koja pristupa EU, ne možemo biti sankcionisani na svojoj teritoriji. Ovo je presedan da američke sankcije idu dotle da sankcionišu ljude u njihovoj kući. Šta je sljedeće? Da zabrane da ja i supruga koristimo spavaću sobu? To je jedna nacistička politika. Još da zalijepe naše slike na pekarama da je zabranjeno da Dodik i Stevandić kupuju hljeb ili lijekove u apoteci - kazao je.
Ocijenio je da niko ne može ljudima ukidati pravo da žive od svog rada i prime plaću u svojoj zemlji.
- Mi bismo bili hulje da to dozvolimo bez odgovora i zakonom regulisanih stvari. Našli smo načina da se izborimo – kazao je Stevandić.
Na konkrento pitanje kako će se uplaćivati porezi i doprinosi na takve plate, Stevandić je odgovorio:
- Ako trezor šalje uputnicu nama na poštu ili firmu, istovremeno će iz tog novca direktno platiti obaveze – dodao je i naveo kako će Ministarstvo finansija RS-a to precizno definisati.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.