open-navfaktor-logo
search
Nakon burnih protesta
Stiglo pojašnjenje: Grad Mostar nema namjeru rušiti objekte sa liste nacionalnih spomenika
Nakon burnih reakcija povodom najave rušenja nekih znamenitih objekata u Mostaru, među kojima su i objekti sa spiska zaštićenih nacionalnih spomenika, oglasili su se iz Grada Mostara.
13.01.2024. u 14:48
get url
text

 

VEZANI TEKST - Upozorenje: Ko u Mostaru planira rušenje Sahat kule, Alajbegovića i kuće Mujage Komadine, Doma Armije...

- Grad neće rušiti niti je namjera da to učini za građevine pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i kulturne baštine Mostara. Tako da građevine poput kuće Mujage Komadine, Sahat kule,  mostarske spomeničke baštine i onih koji su u procesu obnove poput Doma Armije, Name i Djevojačke škole će imati drugačiji pristup  u rješavanju stanja, navode iz Grada Mostara

Podsjećaju da je Gradsko vijeće usvojilo Odluku o uklanjanju ruševina u Mostaru i zadužilo Odjel za urbanizam i građenje, te Odjel za privredu, komunalne i inspekcijske poslove da utvrde tačan popis građevina koje ugrožavaju sigurnost i imovinu građana i narušavaju estetski izgled Mostara.

- Time su i započete konkretne aktivnosti i objavljen je Javni poziv u kojem grad poziva sve vlasnike da zajedničkim djelovanjem učinimo dobro za Mostar i uklonimo građevine koje gotovo 30 godina čine sigurnosni problem i narušavaju ugled grada.

Popis ruševnih građevina i utvrđivanje vlasništva je prvi korak koji se morao provesti i objaviti kako bi svi uključeni u proces znali koje građevine su činjenično sa stanovišta struke u statusu devastiranosti i čine opasnost po građane i narušavaju izgled grada, kako bi se odazvali Javnom pozivu i zatražili odobrenja za uklanjanje koja će biti provedena u skladu sa dostavljenim elaboratima.

Za javne objekte Grada Mostara sa popisa kreće se u izradu stručnih elaborata o nosivosti, te mogućnosti obnove ili uklanjanja. Na tim građevinama struka će reći je li moguća obnova i u kojem pravcu ići. Zbog toga sastavni dio procesa konačnog uklanjanja ili obnove jeste izrada elaborata o nosivosti građevina koji će za svaku građevinu pojedinačno raditi nezavisni projektantski biroi i akademska zajednica, odnosno strukovni fakulteti koji po zakonu imaju ovlaštenja izrade elaborata.

Cilj poziva i cjelokupnih aktivnosti jeste da zajedničkim naporima i djelovanjem sa vlasnicima učinimo Mostar sigurnijim i ljepšim okruženjem. Zbog toga još jednom pozivamo sve vlasnike građevina, više nivoe vlasti, javnost Mostara, akademsku zajednicu i građane da budemo partneri u rješavanju ovog problema koji nam svima desetljećima smeta i čini probleme za Mostar.

Oslobađanje Mostara od ruševina se može učiniti samo zajedničkom suradnjom i podrškom aktualnoj mostarskoj vlasti i Gradskoj upravi koja je našla načina i želje da ovaj problem konačno bude iza nas i da još jednim primjerom zakoračimo u budućnost uspješnijeg Mostara, navodi se u saopćenju Grada Mostara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.