open-navfaktor-logo
search
Priča Eldina Glibanovića
Stočar iz Živinica u toku jednog mjeseca proizvodnju mlijeka povećao za 3.000 litara, u čemu je tajna?
AUTOR: J. B.
12.05.2024. u 16:23
get url
text
Eldin Glibanović na svojoj farmi
Eldin Glibanović na svojoj farmi
Poljoprivrednik iz Živinica Eldin Glibanović je zahvaljući savjetima stručnjaka i ulaganju u novu tehnologiju, proizvodnju mijeka na svojoj farmi povećao za 3.000 litara mjesečno. Njegov primjer može biti putokaz kako za proizvođače mlijeka i stočne hrane, tako i za institucije koje finasiraju našu poljoprivredu.
- Udruženje proizvođača mlijeka Tuzlanskog kantona tokom zime održalo je veći broj edukacija na koje smo doveli stručnjake iz oblasti ratarstva, veterinarstva, nutricioniste, predstavnike sjemenara... Akcenat je bio na modernom ratarstvu i proizvodnji mlijeka. Tek tada mi je postalo jasno zašto se kaže da zemlje Evropske unije imaju viškove mlijeka. Na jednoj edukaciji shvatio sam kolika je važnost mikserice, odnosno tehnologije kompletno izmiješanog obroka (TMR) za ishranu stoke. To znači da svakoga dana, 365 dana u godini, krava ima konstantno isti obrok. Nabavio sam tu miks prikolicu, a iz kompanije Sano su došli na moju farmu, uradili analizu hrane, nakon toga kod mene je došao nutricionista Dejan Reljić iz firme Stočna hrana bez granica i napravio mi recept - priča nam Glibanović, koji je i predsjednik Udruženje proizvođača mlijeka TK.
Dakle, pojašnjava Eldin Glibanović, u tu miks prikolicu u određenim omjerima idu sijeno, kukuruz, slama, silaža, koncentrat, soda bikarbona, vitamini, minerali, sve se to samelje i time se hrane goveda.
- Miks prikolica je velika investicija, košta 50.000 KM, što nije malo, ali sam shvatio da sam u prvih mjesec dana, po svakoj kravi za tri litra povećao dnevnu proizvodnju mlijeka. To je ukupno na mjesečnom nivou oko 3.000 litara mlijeka više. Sve kolege me pitaju koliko mi je sada skuplji obrok za stoku. U toplim danima pravim obrok za 24 sata, a u zimskom periodu pravit ću za 48 sati, a to znači manje troškove goriva. Obrak jeste malo skuplji, ali od 3.000 dodatnih litara, platit ću sve troškove, a pored toga imam zdravije krave, bolju reprodukciju i manje hrane bacam - navodi Glibanović.
On kaže da na farmi ima oko 70 grla stoke, a od toga je trenutno 30-ak muznih krava.
- Vremena se mijenjaju, promijenila nam se klima, ali imamo nove tehnologije i moramo pomoći jedni drugima. Nije svaki farmer u mogućnosti kupiti TMR prikolicu. Mi u Tuzlanskom kantonu bilježimo pad proizvodnje mlijeka, na nivou Federacije Bosne i Hercegovine imamo malo povećanje, ali opet podmirujemo oko trećine svojih potreba. Sve to nam govori da ministarstva, naučne institucije, stručne službe po gradovima, moraju raditi na terenu da bi unaprijedili proizvodnju i sačuvali farmere koje imamo, jer teško da ćemo imati mnogo novih. Farme trebamo modernizirati i na taj način povećati proizvodnju mlijeka, a kroz to poboljšati zdravlje krava - navodi Glibanović.
Ovaj farmer kaže da je u proizvodnju stočne hrane uveo još jednu novinu, odnosno okrenuo se proizvodnji sudanske trave.
- Na edukaciji sam saznao da je sudanska trava dobra za ishranu grla. Nije proteinski jaka, ali daje dosta mase, što je važno za kabasti obrok. Nedostatak proteina iz te hrane, mogu se nadomjestiti iz drugih žitarica. Ove godine sam zasijao sedam-osam dunuma, a prema iskustvima drugih kolega, od maja do jeseni mogu se napraviti tri do četiri otkosa. Tu hranu planiram ubacivati u miksericu na jesen i ukoliko se dobro pokaže, mislim da ću naredne godine smanjiti sjetvu kukuruza - navodi Glibanović.
eldin-glibanovic-poljoprivreda (1)
FOTO:
Privatna arhiva
1 od 7
left-arrowright-arrow
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.