open-navfaktor-logo
search
Rasprava se nastavlja
Naprijed: Kada će helikopter koji kupuju zvaničnici KS imati probni let?
Faktor
18.03.2024. u 12:18
get url
text
Iako je Komisija za provođenje postupka nabavke helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo u saopćenju, koje je Faktor objavio 16. marta, demantirala navode stranke Naprijed "da helikopter Bell 412 EPX ne može dobiti certifikat", rasprava tu nije stala.
Eksperti iz stranke Naprijed, kako sebe nazivaju, u saopćenju koje su poslali medijima, pišu "da niko od zvaničnika iz Kantona Sarajevo još nije odgovorio na pitanje kada će helikopter koji kupuju poletjeti na prvi probni let."
- U funkcionalnost helikoptera niko ne sumnja, ali ukazujemo na problem dobijanja certifikata od EAS-a (European Union Aviation Safetym) bez čije dozvole helikopter ne može letjeti. Prema dostupnim informacijama, postupak dobijanja dozvole ne može se ishoditi za manje od 48 mjeseci. Najvjerovatnije iz tog razloga, dva člana (od devet) Komisije za nabavku MUP-a Kantona Sarajevo nisu potpisali odluku o nabavci – istakli su u saopćenju.
Komisija za provođenje postupka nabavke helikoptera, ranije je naglasila i da "ovu vrstu helikoptera koriste sve policijske agencije zemalja bivše Jugoslavije, dok nabavku iste letjelice provode i Oružane snage BiH".
- Ako se već referiraju na okruženje, zbog čega nisu uvidjeli da Hrvatska za dva identična helikoptera nije ishodovala dozvole, pa je u susjednoj državi u oktobru 2023. probijen rok isporuke, koji je bio 15 mjeseci - istakli su iz stranke Naprijed. 
Objašnjavaju i da je "specifikacija njihovih helikoptera potpuno drugačija: imaju kit za spašavanje na moru i kamere od kojih je svaka vrijednosti preko milion eura".
- Što se tiče tvrdnje da susjedne države imaju ovakav helikopter i da uredno lete jeste tačno, ali radi se o vrlo starim helikopterima čije dozvole su davno ishodovane i samo se obnavljaju, što je potpuno irelevantno i nebitno u sagi oko nabavke helikoptera za potrebe Kantona Sarajevo - kažu iz stranke Naprijed.
Opominju da je "zastrašujuće i opasno što se nabavlja nešto što u momentu kupovine neće biti funkcionalno, a što će građane Bosne i Hercegovine koštati oko trideset miliona KM".
- Očigledno su za ministra KS najvažnija imena eksperata Naprijed, da bi ih mogli medijski i na svaki drugi način progoniti. Pomno ćemo analizirati svaku aktivnost i o tome obavještavati javnost – poručili su iz stranke Naprijed.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.