open-navfaktor-logo
search
Ponovo na ulici
Studenti pred Vladom KS skandirali "Forto, napolje", tražili smjenu rektora Škrijelja
Sarajevski studenti danas su drugi put u ovom mjesecu izašli na ulicu kako bi nadležnim vlastima, Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo te Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, pred sami početak akademske godine, još jednom skrenuli pažnju da su nezadovoljni uvjetima studiranja i radom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.
28.09.2021. u 14:16
get url
text

Studenti su se okupili ispred Doma sindikata, a potom su krenuli u protestnu šetnju prema UNSA, a potom i zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Studenti, između ostalog, skandiraju kako žele smjenu rektora Rifata Škrijelja. Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajeva skandirali su: "Forto, napolje!"

Skrenuli su pažnju na to da u Vladi KS trenutno nema ministra za visoko obrazovanje, tačnije ministrica Melika Husić-Mehmedović je podnijela ostavku, a vlast u KS još nema novi prijedlog za tu poziciju. 

Podsjetimo, nezadovoljni studenti Univerziteta u Sarajevu traže:

- Da se izvrši nadzor nad sprovođenjem Zakona o visokom obrazovanju (ZOVO) u pogledu nepoštivanja normi u vezi sa: uvjetne predmete prilikom studiranja, obaveze plaćanja biblioteke i tretiranje mladih sa poteškoćama u razvoju na UNSA.

- Da se obrazloži kontinuirana uplata u iznosu od 20,00 KM za potrebe ISSS sistema.

- Da se razmotri proceduralno smanjenje školarine studenata.

- Da se prilikom nove 2021/2022. akademske godine implementiraju prošlogodišnja zakonska rješenja u pogledu prijenosa predmeta.

VEZANI TEKST - Studenti izašli na proteste u Sarajevu, ponovili svoja četiri zahtjeva

Podršku u borbi za njihova prava, neformalnoj grupi studenata pružile su i njihove kolege iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije, koji su, kako nam je kazala Naida Mehanović, jedna od organizatorica protesta, prepoznali kriminal koji se dešava na univerzitetu.

- Mi smo se još 26. augusta sa zahtjevima obratili premijeru Edinu Forti, predsjedavajućem Skupštine KS Elvedinu Okeriću i rektoru Rifatu Škrijelju. Najmanje što smo očekivali je njihov bilo kakav odgovor. Nažalost, doživjeli smo administrativnu šutnju – dodaje Mehanović.

Kaže kako se prvi zahtjev studenata odnosi na implementaciju zakonskih odredbi kada su u pitanju osobe sa poteškoćama u razvoju te primjena Zakona o visokom obrazovanju.

{$galerijaFotografija}

- U sklopu tog zahtjeva imamo i uslovne predmete koji na pojedinim organizacionim jedinicama postoje, dok ih na drugim nema, što smatramo diskriminatornom odredbom. Mislimo da Univerzitet u Sarajevu takvu nadležnost ne smije spuštati na organizacione jedinice, nego da se to treba odrediti na nivou Univerziteta. Dalje, korištenje biblioteke na nekim fakultetima plaća se, a na nekima ne. Primjera radi, na Veterinarskom fakultetu biblioteka se plaća 90, a na Ekonomskom fakultetu 100 maraka, s tim da eketronsku karticu studenti nisu provukli nijednom za vrijeme akademske godine – navodi Mehanović.

VEZANI TEKST - Sarajevski studenti u ponedjeljak izlaze na proteste: "Otkako je Forto premijer mladi su zadnja rupa na svirali"

Studenti od nadležnih institucija u KS traže odgovor na pitanje – gdje je otišlo više od osam miliona KM kada je u pitanju informacioni sistem, jer kako kaže Mehanović, svaki student od 2006. do danas na godišnjem nivou izdvaja 20 KM.

- Treći zahtjev odnosi se na procentualno smanjenje školarine i mislim da je to svakoj osobi jasno. Naime, live i online ne može koštati jednako jer nisu korišteni isti resursi. Grijanje, struja i voda nisu korišteni za vrijeme online nastave, ali i mnogi drugi resursi. Četvrti zahjev odnosi se na bezuvjetan prelazak iz razloga što nije došlo do adekvatne impelmentacije Bolonjskog načina studiranja na UNSA. Mi bismo možda i mogli podržati određene inicijative Studentskog parlamenta kada ne bismo imali slučajeve na Univerzitetu u Sarajevu gdje pojedini predmeti nose više od 28 bodova. No, mi od prijenosa 15 bodova nemamo baš pretjeran kvalitet. S druge strane moramo uzeti u obzir činjenicu koliko je studenata imalo smrtne slučajeve, koliko ih je bilo bolesno i koliko je propalo ispita zbog prekidanja veze. Neki strani studenti, a veliki ih je broj, nisu mogli dobiti vizu – navela je Mehanović.

Dodaje kako su zahtjevi studenata kod jednog broja zastupnika u Skupštini KS naišli na razumijevanje.

- Sa jednim brojem zastupnika našli smo zajednički jezik, prije svega zato što su u našim zahtjevima prepoznali kvalitet. Kako će Vlada reagovati ostaje da vidimo – kazala je Mehanović.

Udruženje civilnih žratava rata "Svjetlost" Kantona Sarajevo došlo je da podrži studente, jer to su njihova djeca.

- Djeca su bukvalno zloupotrijebljena, nemaju nikakva prava ni kao porodične žrtve rata, ni kao civilne žrtve rata. Ja kao roditelj svom djetetu ne mogu nikakve benefite da osiguram na moje ranjavanje, moju prošlost i moju bol. Gdje god sam otišla i rekla da sam civilna žrtva rata, 100 posto invalid i pitala imam li ikakva prava za moje dijete za upis na fakultet, oni su rekli da mi nemamo nikakvih prava. To je razlog da podržimo danas ovu djecu. Ne daju im pravo na normalno školovanje, da normalno žive, da sutra ostanu u našoj državi i da za našu državu rade. Bukvalno ih tjeraju iz nje - kazala je Ahmetović Amerisa, predsjednica Udruženja civilnih žratava rata "Svjetlost".

Prije nego što su se razišli, studentima se ispred zgrade Vlade KS obratila samostalna zastupnica Jasna Duraković koja je kazala kako će se na sutrašnjem hitnoj sjednici raspravljati o zahtjevima studenata, prije svega Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, a onda i Vijeća mladih studenata. 

- Zahtjevi su u značajnoj mjeri pripremljeni vrlo adekvatno. Neki su mimo trenutnih mogućnosti, solucija, rješenja koja postoje. Pokušat ćemo sve to pravno zaobići i ponuditi najbolje moguće zakonsko rješenje koje se u značajnoj mjeri neće odraziti na početak akademske godine. Danas je postavljeno niz različitih pitanja kao inicijativa, ali se nadamo da će Vlada KS, na čelu sa Kolegijem predsjedavajućim odlučiti da ćemo o ovom pitanju sutra raspravljati na hitnoj sjednici, da to bude dodatna tačka dnevnog reda, jer je današnji dnevni red već planiran. Učinit ćemo sve da se vaši zahtjevi ispune - poručila je Duraković okupljenim studentima. 

Protestnu šetnju neformalna grupa studenata završila je ispred zgrade Vlade KS u 15.20 sati, ispred koje su se zadržali oko 40-tak minuta uzvikujući "Prava, prava", ""Forto izlazi", "Izlazite napolje"...   

 

IMG_20210928_140907.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.