open-navfaktor-logo
search
Vlast izignorisala
Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH koje predviđaju raspuštanje Parlamenta FBiH, vanredne izbore
Jedino je reagirala većina delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine predloživši 12. aprila ove godine amandman na Ustav FBiH, ali je parlamentarna većina to izignorisala.
AUTOR: E.D.-Š.
01.05.2024. u 16:30
get url
text
Christian Schmidt
Christian Schmidt
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je 27. aprila 2023. godine nametnuo amandman na Ustav Federacije BiH kojim se mijenja način imenovanja nove Vlade Federacije BiH. Pri tome je ostavio rok Parlamentu Federacije BiH da do 1. maja 2024. godine sam izmijeni Ustav FBiH koji regulira to pitanje, ali to nije urađeno, tako da su danas stupile na snagu ove Schmidtove izmjene Ustava FBiH.
Schmidt je krajem aprila pozvao glavne političke aktere da imaju na umu ovaj rok, ali rukovodstva Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije nisu reagirala, odnosno, radna tijela koja su treba predložiti izmjene Ustava FBiH bolje od Schmidtovih.
Više puta smo od Vlade FBiH tražili da predlože amandman
Jedino je reagirala većina delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine predloživši 12. aprila ove godine amnadman na Ustav FBiH, međutim parlamentarna većina ovog doma, kao i Zastupničkog FBiH, se oglušila na predloženo.
- Mi smo više puta kroz delegatska i zastupnička pitanja tražili od Vlade FBiH, ustavno-pravnih komisija u oba doma Parlamenta FBiH da takvu vrstu amandmana predlože, a kako ne bi stupio na snagu taj Schmidtov amandman već Parlamenta FBiH, jer je Schmidt vezao u svom amandmanu stupanje tog amandmana za nestupanje amandmana Parlamenta FBiH.
To se do sada nije dogodilo i u krajnjem trenutku smo odlučili da mi predložimo takvu vrstu amandmana koji u suštini odražava najveći broj stavova, dakle išli smo logikom Schmidta i prepoznali problem u amandmanu, a to je ono potvrđivanje Vlade FBiH od Doma naroda pri čemu najmanje tri petine kluba ne smije glasati protiv.
Ta odredba je prema mišljenju većine u Klubu Bošnjaka potpuno bespotrebna. Nažalost, sudeći prema ono što što smo imali u protekle četiri godine priliku vidjeti, kada je bio blokiran proces Federacije, često se ta vrsta kvalificirane većine zloupotrebljavala - kazao je tada Zahiragić.
Predsjednik FBiH može odrediti mandatara Vlade FBiH
Izmjenama Ustava FBiH koje su danas stupile na snagu omogućeno je da predsjednik Federacije BiH nakon konsultacija sa članovima rukovodstva parlamenta, predsjednicima stranačkih klubova i potpredsjednicima FBiH odredi mandatara.
Za imenovanje Vlade FBiH ostaje da je potrebna saglasnost oba potpredsjednika. Taj proces se treba završiti u roku od 30 dana nakon što su u Parlamentu Federacije BiH indirektno izabrani predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH.
Ako se jedan ili dva potpredsjednika ne slože sa imenom mandatara, taj rok se produžava za dodatnih 30 dana. Nakon toga predsjednik Federacije BiH može uz potpis samo jednog potpredsjednika imenovati novu vladu i predložiti Parlamentu FBiH da je potvrdi.
Za potvrđivanje nove vlade je potrebna većina glasova u Zastupničkom, a potom većina u Domu naroda, s tim što je visoki predstavnik odredio da je uvjet da protiv ne glasaju tri petine (14) ili više delegata u jednom ili više klubova naroda. Ukoliko ni tada ne bude potvrđena nova vlada, još jednom se ponavlja proces.
Ako Parlament u novom krugu, koji traje 30 dana, ne potvrdi novu federalnu vladu, raspuštaju se i Parlament Federacije i skupštine svih deset kantona, te se raspisuju novi vanredni izbori.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.