open-navfaktor-logo
search
Opasne namjere
Stvoriti i ekonomsku ljušturu: Zašto Dodik, koji 24 sata razbija državu, želi BiH u Otvorenom Balkanu?
Uporedo sa svakodnevnim pokušajima razbijanja Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik žali što naša država nije dio projekta Otvoreni Balkan koji čine Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija.
15.11.2021. u 14:45
get url
text

VEZANI TEKST - Akademik Čičić: Iz obavještajnog miljea stvara se zbrka šta je prioritet BiH, to uvijek mora biti EU, a ne regija

- U tome je Republika Srpska zaustavljena jer neka morbidna razmišljanja u Sarajevu sprečavaju priključenje toj inicijativi samo zato što sumnjaju u neke podvale i prevare - rekao je Dodik nedavno novinarima u Banjoj Luci.

Logika nas prisiljava da postavimo pitanje - zašto neko ko 24 sata živi za raspad BiH želi njen ulazak u projekat koji je isplaniran u Beogradu?

Sigurno ne za ekonomsku dobrobit BiH. Naprotiv, namjere Dodika su jasne. Oduzimanjem nadležnosti od države napraviti prvo političku, a onda "utapanjem" BiH u Otvoreni Balkan i ekonomsku ljušturu.

Prof. dr. Muris Čičić, uvaženi ekonomski stručnjak i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, nedavno je za Faktor o ovoj temi kazao: 

VEZANI TEKST - Vučić: Vjerovali smo u mitove o sopstvenoj snazi i izgubili smo sve, a danas kada smo se ekonomski oporavili, nacionalno uspravili...

- Gledajući samo ekonomski aspekt ove priče, ona nesumnjivo ima pozitivne karakteristike. Bez ograničenja protoka roba, kapitala, usluga, ljudi..., pospješuju se ekonomski tokovi svake države. No, politički dio priče je prilično dvojben. Postoji bojazan o stvaranju nekih novih, malih jugoslavija.

Evo vam primjera. Naš infrastrukturni prioritet je Koridor Vc, a posljednjih nekoliko godina odjednom imamo priču o autoputu Sarajevo - Beograd. Na taj način stvara se zbrka u javnosti i to iz obavještajnog miljea, nije teško pogoditi čijeg. Naš strateški, državni prioritet mora biti Evropska unija koja će uvijek biti ispred regionalnih inicijativa - stava je Čičić.

Također, postavlja se pitanje zašto se toliko insistira na Otvorenom Balkanu, kada postoji Berlinski proces? Podsjetimo, Berlinski proces 2014. godine pokrenula je njemačka kancelarka Angela Merkel, s ciljem unapređenja regionalne saradnje i eurointegracije regije.

VEZANI TEKST - Schmidt: "Otvoreni Balkan" bi trebao donijeti smanjenje birokratskih procedura

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kazao je nedavno na ekonomskom forumu u Beogradu kako "je Otvoreni Balkan inicijativa koja bi trebala donijeti smanjenje birokratskih procedura u regiji". No, za zvaničan stav Berlina treba sačekati formiranje nove vlade Njemačke.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić ističe da BiH ne smije biti pasivna.

- Gledano isključivo ekonomski, naša privreda imala bi koristi od Otvorenog Balkana. S druge strane, politički je problematično, pogotovo u aktuelnom trenutku. Mora se znati da 80 posto našeg izvoza ide u EU.

Bez obzira na sve, BiH ne smije biti pasivna. Moramo imati stav da ne bismo nekada došli u situaciju da postoji Evropska unija, Otvoreni Balkan i BiH. Ako bismo se odlučili za priključenje Otvorenom Balkanu, morali bismo tražiti političke garancije, formirati mehanizme kako izaći iz tog procesa, a da ne dođe do blokade iz bh. entiteta RS - naglašava Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.