open-navfaktor-logo
search
"Otvoreni Balkan" - da ili ne
Akademik Čičić: Iz obavještajnog miljea stvara se zbrka šta je prioritet BiH, to uvijek mora biti EU, a ne regija
Susretom lidera Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije u Skoplju i njihovim potpisivanjem tri sporazuma o saradnji kojima će se olakšati trgovina te omogućiti jedinstveno tržište rada i pomoć u vanrednim situacijama ponovo je aktuelizirano eventualno učešće Bosne i Hercegovine u inicijativi koja se od četvrtka zvanično zove "Otvoreni Balkan", ranije poznat kao "mini Šengen".
01.08.2021. u 19:35
get url
text

VEZANI TEKST - Vučić: Mora da su u BiH mnogo pametniji od mene čim ne žele "mali Šengen"

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić smatra da je za našu državu ogromna šteta što nije potpisnica sporazuma.

- Nije još propuštena šansa. Očekujem da će bh. lideri i lideri drugih zemalja regiona priključiti se ovoj inicijativi. Sloboda kretanja, sloboda kretanja roba, usluga i svega onoga što podrazumijeva "Otvoreni Balkan"  dobro će doći poslovnoj zajednici BiH - kazao je Egrlić u razgovoru za Federalnu televiziju.

Navodi da je ključni proces izrada akcionog plana za kreiranje jedinstvenog ekonomskog prostora na prostoru šest ekonomija Zapadnog Balkana potpisanog prošle godine u Sofiji.

- "Mini Šengen" je samo mali dio tog jednog velikog regionalnog procesa koji podržava EU. Jedan od benefita koji je zapažen je i potpisivanje ugovora o romingu između ovih zemalja. Nema sumnje da će BiH, prije ili kasnije, pristupiti ovome. Zajedničko regionalno tržište treba biti potpuno integrisano u evropsko tržište i kompatibilno i privilegovano u Evropi - istakao je Egrlić.

VEZANI TEKST - Za i protiv "mini Šengena": Dobar projekat za ekonomiju, ali je logično sumnjati ima li Vučić skrivenih namjera

Prof. dr. Muris Čičić, uvaženi ekonomski stručnjak i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, u izjavi za Faktor ističe kako inicijativa "Otvoreni Balkan" ima svoje lice, ali i naličje.

- Gledajući samo ekonomski aspekt ove priče, ona nesumnjivo ima pozitivne karakteristike. Bez ograničenja protoka roba, kapitala, usluga, ljudi..., pospješuju se ekonomski tokovi svake države. No, politički dio priče je prilično dvojben. Postoji bojazan o stvaranju nekih novih, malih jugoslavija - govori Čičić.

Naglašava kako država BiH mora imati svoje jasno definisane prioritete.

- Evo vam primjera. Naš infrastrukturni prioritet je Koridor Vc, a posljednjih nekoliko godina odjednom imamo priču o autoputu Sarajevo - Beograd.

Stvara se zbrka u javnosti, a stvara se iz obavještajnog miljea, nije teško pogoditi čijeg. Naš strateški, državni prioritet mora biti Evropska unija koja će uvijek biti ispred regionalnih inicijativa - kategoričan je Čičić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.