open-navfaktor-logo
search
Odluke
Sud BiH odbio zahtjev sudije Perića za izuzeće u slučaju "Respiratori"
Na Općoj sjednici Suda Bosne i Hercegovine odbijen je zahtjev sudije Branka Perića za izuzeće iz suđenja u slučaju "Respiratori", u kojem je predsjedavajući Sudskog vijeća, potvrđeno je Feni u Sudu BiH.
08.12.2022. u 14:17
get url
text

- Odluka o odbijanju zahtjeva za izuzeće, donesena je iz razloga što nisu ispunjeni uvjeti iz člana 29. stav 1. tačka f) ZKP-a BiH. Navedenom odredbom propisano je da sudija ne može vršiti sudijsku dužnost ako postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njegovu nepristrasnost – naveli su iz Suda.

Budući da je Sud, temeljem navedene zakonske odredbe, utvrdio da nema objektivnih dokaza o pristrasnosti sudije Perića, donesena je odluka kojom je zahtjev za izuzeće u ovom slučaju odbijen, uz spomenuto obrazloženje.

VEZANI TEKST - Zašto je sudija Branko Perić tražio izuzeće u predmetu "Respiratori"?

Kako je poznato, sudija Perić izuzeće u slučaju "Respiratori" zatražio je zbog, kako je naveo, "pritiska javnosti i prijetnji" upućenih mu nakon izricanja oslobađajuće prvostepene presude u predmetu Zijad Mutap i drugi (slučaj Dženan Memić).

U slučaju Respiratori sudi se Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendovanom direktoru FUCZ-a, Fikretu Hodžiću, vlasniku firme F. H. Srebrena malina, kao i pravnoj osobi F. H. Srebrena malina, te Jelki Milićević, federalnoj ministrici finansija, koji se terete u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.