open-navfaktor-logo
search
Srebrenica
Suljagić: Tenzije pojačane od Dodikove najave sjednice, na ulicama policija s dugim cijevima, i Bošnjaci i Srbi na ivici
AUTOR: Faktor
22.05.2024. u 20:45
get url
text
Srebrenica
Srebrenica
Tenzije u i oko Srebrenice su se pojačale otkako je lider bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada održati sjednicu u Srebrenici istog dana kada Generalna skupština UN-a glasa o Rezoluciji o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici, objavio je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. 
Sjednica Vlade RS-a najavljena je za sutra u Srebrenici, s početkom u 12 sati. 
- Ulice su sada ispunjene pojačanim policijskim prisustvom, uključujući policajce naoružane dugocjevnim oružjem i specijalizovane jedinice koje nose crvene beretke. I Bošnjaci i Srbi u okruženju su na ivici.
Ova sjednica Vlade je više od pukog PR poteza, to je demonstracija sile usmjerena prema nesrbima pod Dodikovom vlašću. Njegovu odvažnost dodatno pokazuje i njegov zahtjev da uđe na mezarje Memorijalnog centra Srebrenica, što je jasna provokacija za preživjele.
Kao odgovor, kapija mezarja će sutra biti zatvorena za Dodika i njegovu pratnju. Naložio sam državnoj policiji, odgovornoj za sigurnost spomen obilježja, da dozvoli ulazak samo pojedincima i grupama u pratnji vodiča ili kustosa memorijala. Ovo tlo je sveto i mora se poštovati - naveo je Suljagić u objavi na svom nalogu na mreži X, nekadašnji Twitter.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.