open-navfaktor-logo
search
Entitetski predsjednik
Dodik: Sutra u Srebrenici predložit ćemo federalnoj strani mirni razlaz
Dodik je za RTRS rekao da je "odlukom o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a potpisan kraj BiH"
AUTOR: Faktor/RTRS
22.05.2024. u 15:43
get url
text
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik rekao je za RTRS da je "odlukom o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a potpisan kraj BiH". Najavio je da će "sutra sa sjednice Vlade RS-a u Srebrenici federalnoj strani biti predložen mirni razlaz".
– Da li će to sve biti ubrzano ili u neko dogledno vrijeme to je stvar procesa. Mi biramo mirni razlaz i to ćemo predložiti sutra sa sjednice Vlade u Srebrenici. Predložit ćemo federalnoj strani – rekao je Dodik.
Dodik je kazao i kako su "Republika Srpska i FBiH sporazumne strane Dejtonskog sporazuma, a time i Ustav BiH".
Naveo je da je u pitanju "opsežna pokvarena intervencija međunarodne zajednice, međunarodnog faktora".
– Akcenat je na sve bacilo funkcionisanje zajedničkih institucija koje su opet oni svojim sponzorstvom itekako rušili inkognito i radili na tome da predlože i osiguraju podršku Njemačkoj. U tom pogledu ne obavještavaju organe BiH. Organi BiH koje oni tako forsiraju da funkcionišu nisu donijeli nikakvu odluku – naveo je Dodik.
Rekao je da je očigledan primjer gdje je, kako kaže, "jedan ambasador pri UN-u podržan od muslimanskog člana Predsjedništva BiH".
- Sve je to sramno i to znaju veoma dobro Amerikanci, Britanci, Nijemci i svi ostali koji se ovdje miješaju, vjerovatno kalkulišući da je to potrebno da se uradi jer će Srbi nekoliko dana galamiti, a onda će nestati - zaključio je Dodik.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.