open-navfaktor-logo
search
Predložen dnevni red
Sutra Vijeće ministara: Hoće li do ministara doći nabavka helikoptera, gasovodi, zakon o VSTV-u...
Nešto više od 20 tačaka predloženo je za dnevni red sutrašnje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a među njima su nabavka helikoptera iz SAD-a za Oružane snage Bosne i Hercegovine i sporazumi sa Srbijom i Hrvatskom o izgradnji gasovoda.
26.04.2023. u 18:10
get url
text

VEZANI TEKST - Dolaze na sjednicu u četvrtak: Ministri iz RS-a traže ruski gas, Helez nabavku američkih helikoptera

Ministri iz RS-a, kako nam je ranije kazao ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić (DNS), prisustvovat će sjednici upravo jer je dogovoreno da na dnevni red uđu tačke "važne za RS", a radi se prvenstveno o gasovodu Nova istočna interkonekcija, koji je projekat RS-a sa Srbijom.

I ovu i tačku dnevnog reda koja se odnosi na sporazum o gradnji gasovoda sa Hrvatskom, Južna interkonekcija, predložio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD).

Ovog puta radi se o dvije odvojene tačke, dok je ranije Košarac oba gasovoda uvrštavao pod jednom tačkom. Na ove sporazume, koji su bili pod jednom tačkom, raniji saziv Vijeća ministara BiH nije dao saglasnost jer projekat Istočna interkonekcija nije imao potrebne saglasnosti i zaobilazi državu BiH.

Konačan dnevni red sutrašnje sjednice Vijeća ministara BiH treba prethodno usaglasiti kolegij, kojeg čine predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZ) i njeni zamjenici Zukan Helez (SDP), ministar odbrane BiH, i Zoran Tegeltija (SNSD), ministar finansija i trezora BiH.

Kako će ponašati i glasati Helez, od njega nismo uspjeli saznati.

Od dešavanja na kolegiju i samoj sjednici ovisi, kako je rekao Nešić, kako će se ponašati ministri iz RS-a.

VEZANI TEKST - Kako je nabavka helikoptera skinuta s dnevnog reda: Helez nije bio na Kolegiju, ali ni Konaković kojeg je ovlastio...

Na dnevnom redu je nabavka američkih helikoptera i odustajanje od remonta postojećih, što je i ranije trebalo biti pred Vijećem ministara, ali je skinuto s dnevnog reda bez znanja ministra Heleza, kako je sam kazao.

Pred ministrima bi se sutra trebalo naći i zakon o vanjskim poslovima, te izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koji je bitan na putu BIH ka Evropskoj uniji. Obje ove tačke su ranije povučene radi "političkih konsultacija".

Predložena je i odluka o kvalitetu tečnih goriva kao i privremena zabrana izvoza pojedinih šumskih sortimenata, što su također prijedlozi ministra Košarca.

Kompletan predloženi dnevni red možete pogledati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.