open-navfaktor-logo
search
Odluke vlada
Suzbijanje nerealnih cijena: Od danas u BiH ograničena cijena peleta
Odluka Vlade FBiH o ograničenju cijene peleta od danas je na snazi.
12.11.2022. u 10:14
get url
text

Najviša prodajna cijena peleta ne može prelaziti 480 KM plus porez na dodanu vrijdnost po toni, što iznosi 561,60 KM u trgovini na malo.

VEZANI TEKST - Gavran: Završena pljačka građana i javnih preduzeća i ustanova

- Razlog za propisivanje ove mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih proizvođača i trgovaca peletom, zaštita ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta. Također, donošenjem ove odluke omogućava se prevazilaženje trenutnih poremećaja na tržištu peleta i postizanje kompromisnih rješenja kojim će se obezbijediti kako održivost poslovnih subjekata iz oblasti drvoprerade, tako i pristupačnost visine cijene za domaće stanovništvo - saopćili su danas iz Vlade FBiH.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove od danas će pojačati nadzor proizvođača i prometnika peleta u FBiH kako bi kontrolisali poštivanje odluke Vlade FBiH.

I u Republici Srpskoj od danas je na snazi ista mjera.

- S obzirom na činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedinstveni ekonomski prostor istovremenim stupanjem na snagu ovih odluka u cijelosti se omogućava sinhronizirano postupanje u oba entiteta, ravnopravan tretman poslovnih subjekata i zaštita potrošača u Bosni i Hercegovini - dodaju iz Vlade FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.