Entitetska Vlada Republike Srpske prva je ograničila cijenu peleta na 480 maraka po toni bez PDV-a. Isto je uradila i Vlada Federacije BiH i odluke obje vlade bit će operativne od subote, 12. novembra.

- Koliko mi je poznato u RS-u, a slično je tako i u FBiH, da su javna preduzeća provela javne nabavke peleta za grijanje po drastično visokim cijenama. I tek kada su nabavke završene, onda entitetske vlade donose odluke da se cijena peleta ograniči i praktično su ta javna preduzeća i građani koji su mogli kupiti pelet već platili nenormalno visoku cijenu. Samo naše vlade pripremaju se za grijanje u novembru i kada su se građani spremali da nabave ogrjev za grijanje u ljetnim mjesecima, oni nisu prstom mrdnuli da ograniče cijenu peleta – pojašnjava Gavran.

Naš sagovornik smatra da je ograničavanje cijene peleta u vrijeme kada je već počela grijna sezona kozmetička mjera entitetskih vlada.

- Nije mi žao ni što će proizvođači peleta imati manju zaradu jer su abnormalno podizali cijene na bh. tržištu i to je pljačkanje potrošača. Uz to mi je zabranjen i izvoz na nekoliko mjeseci, ali su oni ostvarivali enorman profit u Bosni i Hercegovini. Ipak, najveća odgovornost je na vladama. Da je ograničena cijena u BiH nakon prve zabrane izvoza peleta, onda bi bilo sve drugačije, roba bi se prodala, proizvođači peleta bi ostvarili razuman profit i svi bi imali jeftinije grijanje i slobodan izvoz peleta u Evropu opet po visokim cijenama – smatra Igor Gavran.