open-navfaktor-logo
search
Prusac
Svečano otvoreni "514. dani Ajvatovice"; muftija Adilović: Važan segment naše kulture, tradicije i duhovnosti
AUTOR: Mina
14.06.2024. u 20:59
get url
text
FOTO: Mina
Ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija "514. dani Ajvatovice" večeras je svečano otvorena na platou Musale u Pruscu, u prisustvu državnih i vjerskih zvaničnika, predstavnika javnog i kulturnog života te džematlija i stanovnika Prusca i drugih dijelova Bosne i Hercegovine.
Obraćajući se prisutnim predsjednik Organizacionog odbora manifestacije muftija travnički Ahmed-ef. Adilović ukazao je na značaj Ajvatovice.
- Ajvatovica je značajan segment naše tradicije, kulture i duhovnosti i ona je nastala u našem narodu, stasala, razvijala se i davala svoje plodove, a naš narod je s ponosom preko 500 godina prenosi s generacije na generaciju. Ona je naše kolektivno pamćenje i njome pokazujemo ko su bili naši preci, ko smo mi danas i kakve će biti naše generacije iza nas - kazao je muftija Adilović.
Ajvatovicom pokazujemo da smo stoljećima bili dobar i čestit narod, plemenitog srca i dobre duše, dobronamjerni prema svim ljudima, ali i prema svemu što nas okružuje, jer nas tako naša vjera uči, dodao je muftija.
- Bosna je uvijek bila šarena i lijepa, u njoj je bilo mjesta za sve dobronamjerne ljude, bez obzira koje bili nacije, vjere i kojoj kategoriji pripadali i tako će, ako Bog da, biti i u budućnosti - poručio je, između ostalog, muftija travničk Ahmed-ef. Adilović.
FOTO: MINA
Muftija je ovom prilikom naveo i da će manifestacija obuhvatiti više od 60 raznovrsnih programskih sadržaja, od kojih je najviše kulturnih, njih 29, zatim vjerskih i sportskih po devet, edukativnih osam i humanitarnih šest.
Manifestaciju je proglasio otvorenom i prigodno se obratio potpredsjednik FBiH Refik Lendo. On je skup opisao kao priliku za ujediniti se kada su u pitanju zajednički ciljevi.
- Zajednički cilj u Bosni i Hercegovini je da poštujemo svoju tradiciju, kulturu te da se sjećamo boraca koji su dali svoje živote, kako u odbrani od agresije, tako i kroz historiju Bosne i Hercegovine - naglasio je Lendo.
Poručio je da Bošnjaci žele živjeti skupa s drugim narodima u Bosni i Hercegovini te akcentirao šta treba biti u fokusu međudržavne komunikacije i saradnje.
- Šaljemo poruku prijateljstva našim susjedima u Srbiji i Hrvatskoj, da razgovaramo o zajedničkim projektima, umjesto miješanja u pitanja imovine države i entiteta. Mi ćemo u Parlamentu Republike Bosne i Hercegovine dogovoriti se šta ćemo s državnom imovinom, a šta treba dati na korištenje entitetima i općinama. Nije dobro da Srbija pa čak i Međunarodna zajednica vode računa o našem unutrašnjem uređenju - zaključio je Lendo.
FOTO: MINA
Ova manifestacija pored vjerskog obilježja ima i kulturno-obrazovni karakter i primjer je kako se na kvalitetan način mogu uskladiti vjerske i sekularne potrebe stanovništva, i koegzistirati uz puno poštovanje vrijednosti vjere, tradicije i savremenih potreba ljudi.
- Kanton je, između ostalog, prepoznatljiv i po ovoj manifestaciji. Ona ima izuzetan značaj i ona je za Bošnjake ono što je tradicija, identitet, spoznaja, duhovno uzdizanje. Ona nosi poruku Ajvaz dede i može se primijeniti i u današnje vrijeme - kazao je premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo.
FOTO: MINA
U realizaciji svečanog programa učestvovali su Saudin-ef. Lužić, Hor Elči Ibrahim-pašine medrese i Vokalno instrumentalni sastav "Forte".
Centralni događaj ovogodišnje manifestacije bit će održan u nedjelju, 30. juna, kada će nakon dove kod Ajvaz-dedine stijene biti upriličen svečani program na platou Ajvatovice.
Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka. Ona je danas mjesto susreta desetaka hiljada muslimana.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.