open-navfaktor-logo
search
Ministar vanjskih poslova
Szijjarto u prisustvu Dodika potvrdio: Mađarska će u UN-u glasati protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici
AUTOR: RTRS
15.05.2024. u 11:34
get url
text
Peter Szijjarto
Peter Szijjarto
Mađarska će glasati protiv Rezolucije o genocidu Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku 23. maja, izjavio je danas u Budimpešti ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsjednikom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom. 
Szijjarto je istakao "da ta rezolucija namjerno ili nenamjerno demonizira cijeli srpski narod za tragediju u Srebrenici", prenosi RTRS.
- BiH je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da se započne pregovarački proces o pridruživanju Evropskoj uniji. Važno je da svi entiteti i narodi u BiH daju svoj doprinos.
Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju razbijena je jednostranim djelovanjem nelegitimnog visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmijenio Izborni zakon. Tu stabilnu situaciju i razumijevanje u BiH može da poljulja i donošenje Rezolucije o Srebrenici u UN-u što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da se treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namjerama - rekao je Szijjarto.
Dodik se zahvalio Szijjartu na najavi kako će se Mađarska ponašati na sjednici Generalne skupštine UN-a.  
- Hvala Mađarskoj na razumijevanju po ovom pitanju. Rezolucija o Srebrenici će paralizovati odnose u BiH - izjavio je Dodik. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.