open-navfaktor-logo
search
U posjeti BiH
Szijjarto u Sarajevu kritikovao SAD, ponovio da je Mađarska protiv sankcija, hvalio Dodika, Konaković bez reakcije
Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto boravi u posjeti Bosni i Herecgovini, a jutros se sastao sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem. 
22.03.2023. u 11:00
get url
text

VEZANI TEKST - Szijjarto u Zagrebu: Hrvatskog člana Predsjedništva BiH moraju birati Hrvati, ne podržavamo hajku na Dodika

Szijjarto se tokom press konferencije osvrnuo i na izvještaj State Departmenta u kojem se spominje i Konaković zbog odnosa sa medijima.

- Zapanjen sam tim izvještajem. U Sjedinjenim Američkim Državama uzimaju sebi za slobodu da kvalifikuju druge zemlje i da govore o unutrašnjim poslovima tako ex catedra. Kako oni to sebi smiju dozvoliti? Smatram da je zaista zapanjujuće što birokrate iz Washingtona na osnovu jednostranih informacija koje se finansiraju iz samih SAD-a formiraju mišljenje o nama - poručio je Szijjarto.

Govorio je i o odnosu Mađarske prema predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku.

- Nemojte se ljutiti, ali je potpuno nebitno šta ja mislim o Dodiku. Jedna stvar je važna šta ljudi u BiH, a posebno u RS-u šta oni misle o njemu. Ako sam ja dobro shvatio, u RS-u je on ponovo izabran za predsjednika entiteta i mi to poštujemo i to je veoma važno. Ponovo se pozivam na State Department. Jedna zemlja smatra da se može miješati u rezultate izbora u drugoj državi. Mi se nikada ne miješamo. Imamo dobru saradnju s Dodikom - naglasio je mađarski ministar.

VEZANI TEKST - U novom izvještaju State Departmenta zbog odnosa prema medijima završili Dodik, Nikšić, Konaković, Forto i Kapidžić

Dodao je da je i za njih značajna stabilnost BiH te da očekuju od Brisela da učini korake na polju procesa pridruženja BiH.

- I sami vidite da Brisel nekada zbog jednostavnosti pribjegava sankcijama, ali ako pogledamo koliko su sankcije bile uspješne proteklih decenija mislim da možemo da zaključimo da nisu dovele do značajnijih rezultata. Ista je situacija sada sa briselskim sankcijama. Nikako ne pristajemo na to da EU uvede bilo kakve sankcije u odnosu na Zapadni Balkan - rekao je on.

Konaković je naglasio kako BiH sa Mađarskom nema otvorenih pitanja. I on je dao komentar na izvještaj State Departmenta zbog njegovog odnosa s medijima.

- Ako to smeta State Departmentu, onda da najavim da ću se i sljedeće godine naći u izvještaju jer ovaj pristup nikada neću promijeniti  - izjavio je Konaković. 

Odgovarajući na pitanja o Otvorenom Balkanu, kazao je da u BiH postoji ratificirani sporazum Berlinski proces koji je za ovu zemlju veoma važan.

VEZANI TEKST - Mađarska politika u tri čina: Kako je ministar Szijjarto od vakcina i podrške BiH došao do odbrane Dodika

- Nećemo uopće razgovarati o Otvorenom Balkanu dok ne završimo ratifikaciju Berlinskog procesa. Kada završimo ratifikaciju Berlinskog procesa, koji otvara jako puno prostora za ekonomsku saradnju svima na Balkanu, BiH daje šansu zato što smo mi druga ekonomija regiona, onda ćemo razmotriti i učestvovati u razgovorima o Otvorenom Balkanu - istakao je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.