open-navfaktor-logo
search
Razgovore nastavljaju
Tabaković: Probosanske stranke će se dogovoriti, bit će jedan kandidat za načelnika Srebrenice; Smajić: Ne podržavamo...
Stranka za BiH ne podržava takozvane nezavisne kandidate jer su to prije svega karieristički lični interesi iza kojih ne stoji ni jedna ozbiljna probosanske stranka, rekla je Smajić. Fejzić je istakao da ne odustaje od toga da bude nezavisni kandidat.
AUTOR: M. Rener Smajović
17.05.2024. u 19:35
get url
text
Probosanske stranke će se dogovoriti i kako sada stvari stoje bit će jedan kandidat za načelnika Općine Srebrenica, kazao je za Faktor Alija Tabaković, predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica.
Nedavno je Hamdija Fejzić, koji je obnašao i funkciju zamjenika načelnika Općine Srebrenica, objavio svoju kandidaturu kao nezavisnog kandidata za načelnika Srebrenice na lokalnim izborima zakazanim za 6. oktobar ove godine. Prethodnih mjeseci su se spominjala i neka druga imena.
Tabaković je danas rekao da razgovori probosanskih stranaka nisu prekinuti i nastavljaju se, te da ne vjeruje da će biti dva kandidata.
Odgovorio je da bi Fejzić trebao imati najveće izglede da bude taj jedini kandidat probosanskih stranaka za načelnika Srebrenice.
- Dogovorili smo se da u javnost ne idemo oko tih detalja. Ne znam šta se može preko noći promijeniti kod ljudi. Stranka za BiH ima danas sjednicu svog Predsjedništva u Srebrenici. Vjerovatno će zauzeti neki konačan stav – dodao je Tabaković.
Nije mogao precizirati kada bi se konačan dogovor mogao saopćiti.
Osim SDA, u razgovorima o zajedničkom kandidatu učestvuju predstavnici Stranke za BiH, SDP-a, Demokratske fronte i NiP-a.
Begija Smajić, zastupnica Stranke za BiH u Narodnoj skupštini RS-a, koja je iz Srebrenice, istakla je danas za Faktor da razgovori probosanskih stranaka i dalje traju i trajat će, te da je svima u cilju da postignu probosansko jedinstvo.
SBiH protiv nezavisnog kandidata
Poručila je da nezavisne politike nisu potrebne u Srebrenici, već da trebaju probosanske, srebreničke politike.
- Stranka za BiH ne podržava takozvane nezavisne kandidate jer su to prije svega karieristički lični interesi iza kojih ne stoji ni jedna ozbiljna probosanske stranka. Od koga je kandidat nezavisan? Svaki kandidat treba biti zavisan od probosanske politike koju je dužan provesti, a to može samo ako je dio tima probosanskih stranaka. Zašto bi neka stranka podržala nezavisnog, a ne svog kandidata. Mi u Srebrenici imamo jako loše iskustvo sa samostalnim i nezavisnim političkim djelovanjem, što nas je i dovelo ovdje gdje smo danas – rekla je Smajić.
Kazala je da će oni kao stranka nastojati postići jedinstvo i da imaju zajedničkog kandidata, ali da se probosanska zajednička politika ne može svesti samo na to da imaju zajedničkog kandidata već i skupštinsku većinu.
- Da bi se postigla oba ova cilja, neophodno je utvrditi jedinstven politički program djelovanja, zajedničke političke ciljeve demografske, kulturne, kriterije koje trebaju ispunjavati kandidati. Kandidati i njihovi predlagači trebaju ponuditi programe razvoja Srebrenice u svim aspektima, posebno investicijama, da nam se ne bi ponovo desio hotel Fabrike duhana u koji je uloženo 15 miliona maraka, a nema jednog zaposlenog. Treba utvrditi principe raspodjele izbornog rezultata kako bi zajednički nastup bio od koristi svima – dodala je Smajić.
U februaru ove godine je iz Stranke za BiH saopćeno da je Općinski savjet ove stranke u Srebrenici za jednoglasno usvojio prijedlog da kandidat za načelnika Općine Srebrenica bude Faruk Đozić.
Mjesec kasnije je u javnosti objavljeno da bi Muhamed Avdić trebao biti zajednički kandidat stranaka SDP, NiP i novoosnovane stranke "Naprijed" Šemsudina Mehmedovića, za načelnika Srebrenice.
Ranije je Tabaković ukazao da je apsurdno da budu dva kandidata probosanskih stranaka i da taj luksuz ne smiju sebi dozvoliti.
Šta kaže Fejzić
Hamdija Fejzić danas je za Faktor kazao da i on misli da će biti jedan kandidat.
- U dva izborna ciklusa imali smo više kandidata. Bilo je i devet pa smo sveli na jednog. Sada je bilo govora o tri. Nadam se da će se svesti na jednog – rekao je Fejzić.
Istakao je da on ne odustaje od toga da bude nezavisni kandidat.
- Ostaje da budem kandidat svih probosanskih stranaka, a da bih bio, lakše je da ide u prijavu kao nezavisni – kazao je Fejzić.
Aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić vjerovatno će biti nezavisni kandidat jer je Općinski odbor SNSD-a Srebrenica odlučio da njihov kandidat bude Miloš Vučić. Nezavisni kandidat za načelnika vjerovatno će biti i Aleksandar Simić.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.