open-navfaktor-logo
search
Na četiri godine
Tanović pojasnio zašto je iznajmio automobil za blizu 90.000 KM
Kako ne bi došlo do pogrešne interpretacije ili politički malicioznih spinovanja, treba napomenuti da nabavka električnog vozila nije nikakvo ad-hoc rješenje, nego samo jedna u nizu aktivnosti koje smo do sada sproveli na zaštiti okoline i smanjenju zagađenja, naveo je načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović.
25.05.2022. u 15:03
get url
text

Danas je na Vilsonovom šetalištu izvršena primopredaja prvog električnog vozila za potrebe Općine Novo Sarajevo. Ugovorom sa firmom Porsche Leasing, koji je nakon provedenog postupka javne nabavke izabran kao najpovoljniji ponuđač, definisano je pružanje usluga iznajmljivanja putničkog motornog vozila Volkswagen ID.4, putem operativnog lizinga. 

Električni automobili iznajmljen je na period od četiri godine, a cijena najma iznosi blizu 90.000 KM.

- Kako ne bi došlo do pogrešne interpretacije ili politički malicioznih spinovanja, treba napomenuti da nabavka električnog vozila nije nikakvo ad-hoc rješenje, nego samo jedna u nizu aktivnosti koje smo do sada sproveli na zaštiti okoline i smanjenju zagađenja. Imperativ Općine i kroz Integriranu strategiju razvoja je zaštita okoliša i prelazak sa svih fosilnih goriva na čistu, obnovljivu energiju – naveo je Tanović.

On je zatim podsjetio na projekte na kojima Općina radi poput "Park-šuma Hum", izgradnje Sportsko-rekreativnog centra "Vinko Šamarlić", te naveo kako su blizurealizacije postavljanja solarnih panela na dvoranu "Goran Čengić".

Kada je u pitanju aranžman vezan za iznajmljivanje vozila na električni pogon, načelnik Tanović je pojasnio kako ugovor ne predviđa otkup vozila niti vlasništvo nad njim, nego samo njegovo korištenje.  

- Konkretno u našem slučaju plaćanjem mjesečne fakture pokrivamo sve troškove vozila u smislu redovnog održavanja, vandrednih kvarova, registracije, kasko osiguranja, zamjene guma i slično. Potrošnja na 100 kilometara je oko 2 KM što svakako daje uštede, pogotovo uzimajući u obzir trenutne cijene goriva gdje je za 100 pređenih kilometara potrebno minimalno 30 KM – kazao on.

Kako dodaje, suština korištenja ovih vozila jeste smanjuje emisije štetnih gasova i čestica u zraku.

- Na kraju kao ljekar, profesionalac i čovjek, bez kalkulisanja uvijek ću stavljati zdravlje i interes svakog građanina pojedinačno ispred materijalnog – poručio je Tanović.

VEZANI TEKST - Načelnik Tanović iznajmio električni automobil za blizu 90.000 KM na četiri godine

Direktor Porsche BH, Senad Olovčić, naglasio je kako je Općina Novo Sarajevo prva koja je prepoznala važnost smanjenja emisija C02, a jedan od najvećih uzročnika zagađenja su automobili koji u Kantonu Sarajevo čine oko 40 posto zagađenja. 

– Pored razvoja infrastrukure mreže punionica, gdje se  Općina Novo Sarajevo pokazala veoma brzom i efikasnom te obezbijedila besplatno punjenje automobila vlasnicima električnih automobila, sada imamo i konkretan primjer dobre prakse u kome javna služba i koristi električno vozilo i na taj način šalje pozitivnu poruku o značajnoj uštedi, smanjenju zagađenja i buke koja dolazi iz transporta – naglasio je Olovčić. 

Brand manager u kompaniji Porsche BH, Haris Muratović pojasnio je da je automobil koji je iznajmila Općina Novo Sarajevo, veoma štedljiv, te koristeći električnu energiju koja je domaći resurs i povoljne troškove održavanja, godišnje uštedi oko 5.000 KM na 15.000 pređenih kilometara, što je za ukupan rok eksploatacije ušteda od ukupno 20.000 KM. 

- Na ukupno pređenih 120.000 kilometara, u prosjeku će se smanjiti emisije C02 za 50.5 tona, što je izraženo u novcu oko 3.000 KM, a još je važnije to da se smanjenjem emisija čuva zdravlje stanovnika u Bosni i Hercegovini, kojih svake godine od prekomjernog zagađenja umire preko 3.500 prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije – kazao je Muratović.  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.