open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Tegeltija najavio novi zakon o plaćama, pozvao Predsjedništvo da u ponedjeljak utvrdi budžet BiH
Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine danas smo razgovarali o tome da se počne izrada novog zakona o plaćama na nivou BiH, gdje će se posebno govoriti o rasponu najniže i najviše plaće na nivou BiH, kazao je ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, nakon što je Vijeće ministara usvojilo nacrt budžeta institucija BiH za ovu godinu, te odluku o povećanju osnovice za plaće sa 535 KM na 600 KM. 
15.03.2023. u 12:42
get url
text

VEZANI TEKST - Krišto pojašnjavala zašto su kasnili s budžetom za 2023, od aprila veće plaće svima u bh. institucijama

Rekao je da budžet čiji je nacrt usvojen danas stvara pretpostavku za rast plaća i naknada zaposlenim u institucijama BiH i poboljšanje njihovog materijalnog položaja. Podsjetio je da su prošle godine ukupna primanja zaposlenih u institucijama BiH bila povećana za 24,7 posto, a s korekcijom koja će biti u ovoj godini to će iznositi 38,3 posto.

Tegeltija je dodao da smatra da je to dobro, ali da uvijek ostaje pitanje da li su najniža primanja dovoljno velika ili su mala.

Ministar finansija i trezora BiH ukazao je da je budžet veći nego što je bio prošle godine, da je predviđeno povećanje izdvajanja sa računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ali da će i ta izdvajanja i primanja zaposlenih ostati na sadašnjem nivou i neće biti veći sve dok budžet ne bude i konačno usvojen.

- Očekujemo da će Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje je formalni predlagač budžeta, u ponedjeljak utvrditi prijedlog budžeta i uputiti ga Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Po meni je deset dana dovoljan okvir u kojem bi oba doma Parlamentarne skupštine BiH mogli usvojiti ovaj dokument - rekao je Tegeltija za Fenu.

Dodao je da, ako se želi dobiti budžet do kraja ovog mjeseca, ne postoji drugačiji način nego da Predsjedništvo BiH predloži da se o budžetu raspravlja u hitnoj  parlamentarnoj proceduri i da se nada da će tako i biti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.