open-navfaktor-logo
search
Trgovina pozicijama
Tenzije u "šestorci": Marjanović i Vreto prijete napuštanjem NS-a, poznat broj novih "budžetlija"
Među "odmetnutim" članovima Naše stranke bila je i zastupnica Neira Dizdarević, ali je ona u međuvremenu "promijenila mišljenje", uporedo sa, slučajno ili ne, zaposlenjem njene sestre u KJKP Rad
19.11.2019. u 09:02
get url
text

Aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo (KS), u javnosti poznatija i kao "šestorka", nastoji trgovinom pozicijama sačuvati većinu u Skupštini KS. Ta je većina, uprkos ustupcima koji su napravljeni "nezadovoljnim" zastupnicima, upitnija nego ikad.

Zahtjevi nezavisnog zastupnika Damira Nikšića su, saznaje Faktor, djelimično ispunjeni i njegova ruka će, barem za sada, biti podizana samo u korist vladajuće većine. Cijenu Nikšićeve podrške je "platila" Socijaldemokratska partija (SDP), koja je svom nekadašnjem članu prepustila određene rukovodeće pozicije u preduzećima Toplane i Sarajevogas, te Agenciji za privatizaciju KS.

SDP je i ranije, podsjećanja radi, obećavao pozicije Nikšiću u zamjenu za podršku Vladi KS, ali su ta obećanja prekršena, zbog čega je Nikšić negodovao na društvenim mrežama, ali i na zvaničnim sastancima "šestorke". Na jednom od njih je to negodovanje preraslo u psovke, prijetnje i pokušaj fizičkog sukoba sa SDP-ovim zastupnikom Igorom Stojanovićem.

VEZANI TEKST – "Šestorka" se sastala u Sarajevu, sastanak prekinut zbog prijetnji, psovki i fizičkog sukoba

Međutim, stabilnost vladajuće većine su uveliko poljuljala dešavanja u Našoj stranci. Prema informacijama Faktora, zastupnici te stranke Damir Marjanović i Elvis Vreto bi, zbog neslaganja sa premijerom KS Edinom Fortom, mogli napustiti Klub Naše stranke u Skupštini KS, što su i najavili na posljednjem sastanku "šestorke", koji je održan u ponedjeljak.

Otvoreno neslaganje Marjanovića sa rukovodstvom Naše stranke već je, podsjećamo, rezultiralo i njegovim istupanjem iz Predsjedništva stranke.

Među "odmetnutim" članovima Naše stranke bila je i zastupnica Neira Dizdarević, ali je ona u međuvremenu "promijenila mišljenje", uporedo sa, slučajno ili ne, zaposlenjem njene sestre u KJKP Rad.

VEZANI TEKST – Borba protiv nepotizma na čekanju: Sestra zastupnice iz KS dobila posao u KJKP Rad

Upravo je zapošljavanje stranačkog članstva i članova porodica unijelo dodatne tenzije u "šestorku". Iako je "smanjenje troškova javne uprave i administracije u KS" bilo jedan od principa sadržanih u Sporazumu o prioritetima skupštinske većine u KS u mandatu 2018-2022, trend koji je nametnut u prvoj godini mandata u potpunoj je suprotnosti tom principu.

Prema internim podacima kojima raspolaže "šestorka", broj zaposlenih u organima uprave i ostalim institucijama KS u ovoj je godini uvećan za 350 osoba. Ukupan broj zaposlenih osoba u ovoj godini čak je i veći, s obzirom na to da je značajan broj službenika u ovoj godini ostvario uvjete za odlazak u penziju. Samo je KJKP Rad od juna ove godine, od kada je Vera Arnautović (Naša stranka) preuzela rukovođenje ovim javnim preduzećem, raspisao javne oglase za prijem čak 103 uposlenika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.