open-navfaktor-logo
search
Usvojeni zaključci
Tok posebne sjednice NSRS-a: Zastupnici glasali za vraćanje nadležnosti
Održana je posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o "prijenosu nadležnosti". Dešavanja sa sjednice mogli ste pratiti uživo na portalu Faktor.
10.12.2021. u 16:11
get url
text

20:12 - Zastupnici Narodne skupštine RS-a usvojili su više zaključaka kojima NSRS povlači ranije date saglasnosti RS-a na uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, prenesene nadležnosti u oblasti odbrane i sigurnosti, te indirektnih poreza.

19:48 - Završena je rasprava u NSRS-u, bez prisustva opozicije. Milorad Dodik dao je završnu riječ u kojoj je rekao da od opozicije nije očekivao ništa drugo nego da će kukavički izaći sa današnje sjednice. Očekuje se glasanje o prijenosu nadležnosti.

18:42 - Vukanović je jedini predstavnik opozicije koji je ostao na sjednici NSRS-a.

18:41 - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine dešavanja na posebnoj sjednici u Narodnoj skupštini RS-a smatra postupkom sistemskog rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i otvorenog kršenja Dejtonskog sporazuma. 

- Današnji postupci u Narodnoj skupštini se ne mogu ocijeniti nikako drugačije nego kao korak ka namjeravanoj secesiji ovog dijela države Bosne i Hercegovine. Podsjećamo činitelje međunarodne zajednice da je Opći okvirni sporazum za mir akt koji je usvojen sa ciljem integracije države. U Članu I je navedeno da će strane "posebice potpuno poštovati međusobnu suverenu jednakost, rješavati sporove mirnim putem, te se suzdržati od svake akcije prijetnjom ili uporabom sile ili na drugi način, protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke neovisnosti Bosne i Hercegovine". 

S obzirom na to da se posljednje aktivnosti odigravaju pod direktnim patronatom Republike Srbije i predstavljaju grubi napad na suverenitet, cjelovitost i političku neovisnost Bosne i Hercegovine, svaku raspravu i fokusiranje na druge teme kojim se ne adresira problem otvorenog kršenja Općego okvirnog sporazuma za mir smatramo bespredmetnom i sekundarnom - navode iz SDP-a BiH. 

Očekuju hitnu reakciju međunarodnih institucija na sankcionisanju odgovornih i suzbijanju prijetnje suverenitetu Bosne i Hercegovine iz vladajućih političkih krugova u bosanskohercegovačkoj administrativnoj jedinici RS.

Smatraju da svako daljnje odgađanje sankcija "odgovornih za avanturu koja ugrožava mir i stabilnost cijelog regiona" predstavlja ustvari kupovinu vremena za one koji su se "za zaštitu svog sumnjivo stečenog carstva spremni boriti preko leđa svojih obespravljenih sugrađana".

- Svako ko misli da je vlastodršcima koji se kunu u interese svako svog naroda preči interes tog naroda nego vlastito bogatstvo i imanje gorko se vara. Zato pozivamo građane Bosne i Hercegovine da ne nasjedaju na ove provakacije. Bosna i Hercegovina će opstati i biti zemlja ravnopravnih i jednakih građana i naroda - saopćeno je iz SDP-a BiH.

18:25 - Naša stranka ocijenila je da je današnja sjednica Narodne skupštine RS-a pokazala svu destruktivnost politike Milorada Dodika, koja je posebno pokazana činjenicom da je zabranjeno obraćanje predstavnici OHR-a.

U toj stranci smatraju da to mora biti shvaćeno kao zatvaranje vrata cjelokupnoj međunarodnoj zajednici i odbijanje rješavanja krize diplomatskim sredstvima.

VEZANI TEKST - Vukanović vikao na Dodika u NSRS-u, isključili mu mikrofon

Naglašavaju kako Dodik govori jezikom jednostranosti, neuvažavanja drugih, jezikom sile. To je znak, smatraju u Našoj stranci, da samo takav jezik može i razumjeti pa mu njim treba biti i odgovoreno. Takvim mu jezikom, dodaje se, mora biti odgovoreno i zbog predloženih zaključaka koji su protivustavni.

U toj stranci očekuju takav odgovor od međunarodne zajednice i ohrabrujući su sve češći istupi njenih predstavnika kojima se pokazuju namjere za njegovo sankcionisanje pa i smjenu.

- Žao nam je građana u RS-u, jer sankcije koje Dodik priziva tamo će uništiti privrednu a potom i svaku drugu mogućnost života. Tako će se Dodikova destruktivnost prema Bosni i Hercegovini pokazati kao samodestruktivnost prema njemu samom, ali i RS-u - zaključeno je u saopćenju Naše stranke. 

17:30 - Miladin Stanić, šef Kluba zastupnika SDS-a, kazao je danas u sali NSRS-a da zastupnici opozicije odlaze sa današnje posebne sjednice. Njihov izlazak iz sale bio je ispraćen aplauzom zastupnika vladajuće koalicije.

Da opozicija neće učestvovati u radu, najavili su predsjednici parlamentarnih stranaka iz opozicije.

- Ovo je sve prevara i obmana. Ništa poslije danas nećete smjeti uraditi. Lažovi i kukavice. Nećemo da učestvujemo u ovoj paranoji. Odlazimo i želimo vam sretan rad – kazao je Stanić. 

VEZANI TEKST - Dodik uvjeren da "sto posto neće biti sankcija": Ne šijemo uniforme, do Nove godine zakon o imovini

17:28 – Milorad Dodik je kazao da je opozicija upala u zamku i da drži lekcije vladajućima u ovom entitetu. Odbacio je navode kako su članovi SNSD-a većinom učestvovali u prijenosu nadležnosti.

- Godine 2005. SDS je prihvatio reformu odbrane. Doći ovdje i optuživati samo jednu stranu – nije tačno - poručio je Dodik.

Žestoko je napao opoziciju, predvođenu SDS-om i PDP-om, optužujući ih za izdaju. Također je ustvrdio da se u RS-u živi dobro i da nije tačno da ljudi samo odlaze, već se neki i vraćaju.

17:14 - Opozicioni zastupnici u NSRS-u donijeli su odluku da napuste današnje posebno zasjedanje o vraćanju nadležnosti. 

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je rekao da su saslušali predlagače i zaključili da ih ne mogu podržati.

- Ušli smo u situaciju u kojoj smo taoci Milorada Dodika. U ovakvoj predstavi ne treba da učestvujemo i budemo trabanti njihove politike - rekao je Šarović. 

Poručio je da neće učestvovati u glasanju i napustit će sjednicu NSRS-a.

16:24 - Predsjednik DNS-a Nenad nešić je rekao da nema zamjerki na današnje informacije o prijenosu nadležnosti koje su pred zastupnicima NSRS-a, ali da se DNS razilazi sa vladajućom kolacijom "u putu, a ne u cilju".

Naveo je da se sa današnje sjednice trebalo izaći sa zakonima koji stupaju na snagu odmah, a ne da se ostavlja šest mjeseci za donošenje novih zakona o vojsci RS-a, indirektnim porezima i VSTV-u.

Rekao je da on lično i DNS nikada nije glasao za potvrđivanje zakona, koji se sada pokušavaju vratiti sa nivoa BiH na RS.

- Neki drugi jesu, potvrdili su ih u oba doma PS BIH, a mislim da vi ovdje koji sjedite, vrlo dobro znate ko su oni. Greške su pravljene. Ne želim da im sudim, neka im narod sudi na izborima. To je bilo vrijeme ogromnih pritisaka na RS, dobro je da se te greške danas priznaju, njih je bilo više od 120. Želim da vjerujem da se neće ponoviti – rekao je Nešić.

Upitao je zašto sporni zakoni nisu već danas u NSRS-u.

- Predlažem da ih već sutra usvojimo. Bakir Izetbegović je najavio da će ih poništiti Ustavni sud BiH. Pitam vas šta ćemo onda uraditi – kazao je.

Upitao je i da li je cilj resetovanje svih prenesenih nadležnosti ili predizborna kampanja.

- Šta ako nam prekinu platni promet. Hoću da nam kažete i da nas uvjerite kud nas vodite. Ne treba nam avanturizam. Očekujem da nam kažete i da li se ljestvica postavlja visoko da bi se dobilo nešto. Ali dokažite nam da imate plan i strategiju – dodao je.

Istakao je i da ne može vjerovati predlagačima današnjih materijala u NSRS-u jer prvo najavljuju povlačenje iz OS BiH i vojsku RS-a, a onda mogućnost smanjenja broja vojnika i slično.

- Šta onda treba da podržimo. Naša tačka razlaza nije u cilju, nego u putu. Ne želimo sankcije, izolaciju RS-a i konfrontaciju sa cijelim svijetom. Put vraćanja nadležnosti mora biti dobro osmišljen da imamo jake saveznike i moćne prijatelje. Ovo što predlažete nije put koji vodi do cilja, mada nisam siguran šta vam je cilj, vraćanje nadležnosti ili predizborna kampanja – poručio je Nešić.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao je danas u obraćanju zastupnicima NSRS-a da je današnja posebna sjednica NSRS-a "opasna igra u koju se uvodi RS".

- Ovo je opasna farsa i ne odgovara onome što smo slušali mjesecima kada su korištene teške riječi o vraćanju nadležnosti i 140 zakonskih rješenja, da bismo danas imali samo informativnu predizbornu posebnu sjednicu NSRS-a – rekao je Borenović.

VEZANI TEKST - Šarović: Ovo je direktno ugrožavanje mira sa mogućnošću izbijanja rata, put kojim je krenuo Dodik opasan je za RS

Naveo je i da se sve radi u završnoj godini mandata aktuelne vlasti.

- Ovo je krajnje neiskreno, licemjerno i krajnje opasno za RS. Imate vlast na skoro svim nivoima. Razgovarajte, imate koalicione partnere. Preuzmite odgovornost, rješavajte sporna pitanja. Sav teret političke krize prebacujete bespotrebno u RS. Govorite o ovako teškim temama bez jasne vizije – rekao je Borenović.

Poručio je da bi tri vojske u ovakvom sistemu, značilo sukobe, rat, stradanje.

On je zatražio informacije o konkretnim podacima o tome ima li RS novca za tenkove, avione, uvjete za "check point" na međuentitetskoj liniji i drugo.

VEZANI TEKST - Dodik se okomio na Britance: Podmukli, podrivaju status Srba, Peach baco bombe...

- Kuda sve ovo ide. Gdje je naša diplomatska mreža, svake godine se pet miliona KM izdvaja za lobiranje. Podržat ćemo odgovorne poteze. Imate sve mehanizme u svojim rukama, a proizvodite sukobe, tenzije. Mi želimo bolju i normalniju RS, da bude najjači dio ovog dijela Evrope, a ne na stupcima štampe kao nešto što je problematično – rekao je Borenović.

Poručio je da je sve dio predizborne kampanje.

- Jer da nije, radilo bi se u mirnijim periodima. Na bazi strahova želite se održati na vlasti – kazao je Borenović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.