open-navfaktor-logo
search
Šteta po ugled
Traži odštetu od 2.900 KM: Novinar Nikola Morača tužio Milorada Dodika za klevetu
Novinar lista Euroblic i portala Srpskainfo, Banjalučanin Nikola Morača, podnio je tužbu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog klevete.
12.04.2023. u 15:19
get url
text

VEZANI TEKST - Novinari se okupili u Banjoj Luci zbog policijskog ponašanja prema novinaru Nikoli Morači

Razlog su Dodikove izjave o Moračinim tekstovima u vezi sa slučajem prijavljenog silovanja u Banjoj Luci, kao i kasnijeg napada na njegovu imovinu.

Podsjećamo, Moraču je zbog ovih tekstova policija osumjičila za krivično djelo povreda tajnosti postupka i oduzet mu je mobilni telefon. Uslijedila je reakcija novinara u BiH ali i međunarodnih udruženja.

Nedugo nakon toga, Morači je oštećen automobil ispred zgrade u kojoj živi, a osumnjičeni je identifikovan.

Dodik je u svojim javnim nastupima na press konferencijama nakon toga, izjavio kako je Morača u svojim tekstovima otkrio identitet žrtve, iako u predmetnim tekstovima nisu objavljeni ni inicijali oštećene.

VEZANI TEKST - U Banjoj Luci oštećeni automobili novinara Nikole Morače i urednika Aleksandra Trifunovića

Također, Dodik je izjavio da mu je "rečeno" kako postoje indicije da je oštećenje automobila "inscenirano", što se nakon hapšenja osumnjičenog i otkrivanja motiva napada, pokazalo kao netačno.

Morača je u odštetnom zahtjevu naveo da je Dodik naštetio njegovom ugledu iznošenjem netačnih i štetnih navoda, odnosno javno izrečenom klevetom i zatražio odštetu od 2.900 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.