open-navfaktor-logo
search
Neustavni praznik
Trivić o Dodikovom odustajanju od 9. januara kao "dana RS-a": Bilo je pitanje trenutka kada će podviti rep
AUTOR: Fena
07.06.2024. u 19:33
get url
text
Jelena Trivić
Jelena Trivić
- Bilo je samo pitanje trenutka kada će Milorad Dodik po ko zna koji put da podvije rep i postupi po zahtjevu, kako on to voli reći, "političkog Sarajeva" i odustane od 9. januara kao (neustavnog, op.a.) "dana RS-a" - izjavila je Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta povodom izjave Milorada Dodika da će predložiti da se dan RS-a obilježava 15. februara kad i dan državnosti Srbije.
Trivić tvrdi da je Dodikova najava poništenja 9. januara samo još jedan dokaz da "on vrlo svjesno obezvređuje najznačajnije datume u historiji RS-a, pa samim tim i RS", saopćio je Narodni front.
- Nema nikakve dileme da je Dodikov krajnji cilj i ukidanje RS-a, kako bi na taj način pokušao sakriti brojna nedjela koja je počinio - tvrdi Trivić, te dodaje:
- Malo mu je što je ponizio narod time što 9. januar uopće nije uvršten u praznike RS-a, što je to učinio nakon referenduma na kojem su se građani izjasnili da žele da 9. januar ostane "dan RS-a", a Dodik i njegova kamarila to izignorisali i referendumsku odluku koja je bila obavezujuća proglasili anketom.
Ona podsjeća da je Dodik 3. januara ove godine izjavio da je 9. januar "dan RS-a" i da to ne može da bude nijedan drugi dan.
Trivić je citirala Dodika, koji je tog 3. januara naveo sljedeće:
- Odreći se tog dana, jednako je odreći se sebe, svoje historije, pogaziti sve, prihvatiti da ste spremni da slušate diktat muslimana i stranaca i na taj način mijenjate svoj karakter i obilježja, a to nije moguće.
Trivić zaključuje da Dodikova "sadašnja antisrpska i antinacionalna inicijativa da ukine 'dan RS-a' dovoljno pokazuje o kakvoj osobi je riječ i u kolikoj mjeri su mu namjere i ciljevi upereni protiv RS-a na čije čelo je došao nakon brutalne i bezočne izborne krađe, gaženja volje naroda, uz podršku dijela zemalja EU-a".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.