open-navfaktor-logo
search
Press u Vijećnici
Turisti i građani BiH pozvani da Novu 2023. dočekaju u Sarajevu uz Dubiozu, Karić pojašnjavala pravni aspekt organizacije
Sarajevo je tradicionalno prepoznato kao regionalni centar najbolje zabave i javnih dočeka Nove godine uz najveće muzičke zvijezde.
23.09.2022. u 12:53
get url
text

Press konferencija najave dočeka Nove 2023. održana je u sarajevskoj Vijećnici, a prisutnim medijima obratili su se predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić, premijer KS Edin Forto, dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Grada Sarajeva Mirela Džehverović i prof. dr. Maja Arslanagić Kalajdžić sa Ekonomskog instituta.

- Ulogu dobrog domaćina i grada koji garantuje nezaboravan provod ove godine namjeravamo opravdati spektakularnim nastupom grupe Dubioza kolektiv, koja bilježi izuzetnu slušanost i uspješne nastupe pred evropskom publikom i zasigurno je naš najbolji izvozni bh. muzički proizvod - saopćila je Turistička zajednica KS.

- Turistička zajednica KS, koja nije budžetska organizacija, već prihode ostvaruje od boravišne takse i turističke članarine i za transparento trošenje sredstava odgovara turističkoj industriji, organizaciju javnog dočeka Nove godine prepoznaje kao jedan od najznačajnijih događaja za koji moramo birati najbolje - naveo je direktor TZKS Magoda.

Kako je dodao, najveći broj turista koji za doček Nove godine i uživanje u zimskim praznicima tradicionalno biraju Sarajevu dolazi iz susjednih zemalja i zemlje regije: Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija i Makedonija, gdje grupa Dubioza kolektiv uživa veliku popularnost i sigurno je najbolji izbor koji će privući regionalne turiste koji su ciljna grupa.

VEZANI TEKST - Proslava Nove godine u Sarajevu ipak će koštati više od 400.000 KM, u cifru od 350.000 nije bio uračunat PDV

- Prema prosječnim pokazateljima, za novogodišnje praznike u KS očekujemo 15.000 turističkih noćenja, što je 30.000 KM naplaćene boravišne takse i između minimalno 15 i 22 miliona KM prihoda od turizma. U obzir treba uzeti da je svako četvrto radno mjesto u direktnoj vezi sa turizmom, što znači da će benefite osjetiti cijela turistička industrija i sve povezane djelatnosti. Nastavljamo hrabro i transparentno birati najbolje - Sarajevo će biti grad muzike, grad filma i grad najbolje zabave - poručio je Magoda.

Na press konferenciji obrazložena je ekonomska opravdanost organizacije javnog dočeka i svi pozitivni efekti po KS, a gradonačelnica Karić pojasnila je pravni aspekt organizacijskog procesa i pozvala sve turiste i građane Sarajeva i BiH da uživaju u najboljoj novogodišnjoj zabavi!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.