open-navfaktor-logo
search
Program sufinansiranja
Turistička zajednica Kantona Sarajevo opet dijeli novac, evo ko se i kako može prijaviti
Turistička zajednica Kantona Sarajevo (KS) objavila je javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje hotelijera/smještajnih objekata, incoming putničkih agencija i turističkih vodiča, čije je poslovanje onemogućeno usljed posljedica prouzrokovanih pandemijom koronavirusa (COVID – 19), a u cilju pomoći održavanja radnih mjesta i osiguranja likvidnosti, odnosno izmirivanja kratkoročnih obaveza. 
18.05.2020. u 17:11
get url
text

Sredstva namijenjena za sufinansiranje u ukupnom iznosu od 1.000.000,00 KM Turistička zajednica KS ostvarila je po osnovu naplaćene boravišne takse u 2019. godini, od čega je za hotelijere/smještajne objekte osigurano 800.000,00 KM, za incoming putničke agencije 150.000,00 KM, a za turističke vodiče 50.000,00 KM.

VEZANI TEKST - Raspodjela oko 700.000 KM od Turističke zajednice KS: Novac za članove NiP-a, jarane, poslovne partnere...

Javni poziv i obrasci za prijavu mogu se preuzeti sa web stranice Turističke zajednice KS, kategorija Javni pozivi: www.visitsarajevo.ba i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo: www.mpks.gov.ba, saopćeno je iz kantonalne Turističke zajednice.

Rok za dostavljanje prijava je deset dana od dana objave javnog poziva, a neblagovremene, nepotpune i neuredne prijave neće biti uzete u razmatranje.

Turistička zajednica KS će po okončanju javnog poziva, objaviti listu subjekata, kojima su dodjeljena sredstva, na stranici Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju.

O načinu na koji je Turistička zajednica Kantona Sarajevo ranije vršila raspodjelu sredstava Faktor je u više navrata pisao.

VEZANI TEKST - Turistička zajednica zaposlila članicu NiP-a, kriju informacije kršenjem zakona

Tako je Turistička zajednica KS u vrijeme dok je na njenom čelu bio Nermin Muzur, jedan od najbližih saradnika tadašnjeg predsjedavajućeg Skupštine KS i predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića podijelila je oko 700.000 KM, a taj novac je sve samo ne transparentno raspoređen.

Muzur je potpisao odluke, u dva navrata, kojima se po osnovu dva javna poziva dodjeljuje bespovratno oko 700.000 KM, za "sufinansiranje turističkih projekata, manifestacija i događaja u Kantonu Sarajevo" i za "realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti značajnih za razvoj i promociju turizma u Kantonu Sarajevo". Među počašćenim promotorima turizma u Kantonu Sarajevo našle su se brojne kompanije, pojedinci i udruženja bliska Narodu i pravdi, Konakoviću i Muzuru.

Turistička zajednica KS inače je javna institucija u kojoj su se skrasili kadrovi NiP-a dok su njom rukovodili predstavnici te stranke.

VEZANI TEKST - Nije dugme, ali je "otpao": Kako je sa spiska TZ-a nestala firma Konakovićevog kuma?

U martu ove godine za rukovodioca Službe za planiranje, ekonomske i finansijske poslove postavljena je Mersiha Mehmedagić, kandidatkinja NiP-a na prošlim Općim izborima.

Mehmedagić je prethodno obnašala dužnost članice Povjereništva Turističke zajednice KS, ali je razriješena sa te funkcije 14. novembra 2019. godine, tri sedmice prije raspisivanja javnog oglasa na kojem se, navodno, pokazala kao "najbolji kandidat".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.