open-navfaktor-logo
search
Pritisak i ucjene
Turković: Finansiranje izbora ne može čekati, ulazimo u sferu kršenja zakona
Usvajanje Dokumenta okvirnog budžeta je dobra stvar, ali loše je što je ponovo odbijen prijedlog da se posebnom odlukom, u skladu sa zakonom, osigura finansiranje izbora, istakla je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon današnje sjednice Vijeća ministara. 
26.05.2022. u 14:48
get url
text

VEZANI TEKST - Bevanda ponovo odbio da Vijeće ministara razmatra odluku o finansiranju izbora

Turković je kazala da budžet institucija Bosne i Hercegovine mora i treba biti usvojen u redovnoj demokratskoj proceduri.

- Ali finansiranje izbora, u ovom trenutku, ne može čekati. Već su probijeni svi rokovi i ulazimo i sferu kršenja zakona ukoliko se ne omogući održavanje izbora. Bojim se da se na ovaj način samo kupuje vrijeme, a zapravo se pojačavaju pritisak i ucjene, i kažnjava se cijela država i građani, a sve sa namjerom ostvarivanja političkog cilja. Svima je jasno da se ugrožavaju osnovna demokratska prava građana i pitanje je do kada će građani ovu opstrukciju tolerirati? - navela je Turković u svojoj reakciji na svom Facebook profilu.

Vijeće ministara BiH danas je usvojilo Dokument okvirnog budžeta za period 2022-2024, ali je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, ponovo odbio da u dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH bude uvrštena odluka o dodjeli sredstava za finansiranje Općih izbora zakazanih za 2. oktobar 2022.

Odluku je predložila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine s obzirom na to da su probijeni svi rokovi za usvajanje budžeta BiH za ovu godinu, a rok u kojem su trebala biti osigurana sredstva za provedbu izbora istekao je 19. maja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.