open-navfaktor-logo
search
U planu nastavak aktivnosti
Turska vojna misija podijelila bajramske pakete pomoći građanima Sarajeva
AUTOR: Faktor
11.06.2024. u 11:55
get url
text
Podijela paketa pomoći uoči Bajrama
Podijela paketa pomoći uoči Bajrama
FOTO: AA
 Pripadnici Turske vojne misije, koja u Bosni i Hercegovini djeluje u sastavu Mirovnih snaga Evropske unije (EUFOR), danas su u Sarajevu podijelili pakete pomoći uoči predstojećeg Kurban-bajrama, jednog od najvećih muslimanskih blagdana.
Turski vojnici su podijelili pakete sa osnovnim prehrambenim artiklima porodicama u potrebi, a spisak porodica u potrebi zatražili su od Medžlisa Islamske zajednice u BiH.
Ferid ef. Ganić, koordinator za društvenu brigu Medžlisa Islamske zajednice u Sarajevu, istakao je da je spisak sačinjen na bazi zahtjeva koje su prikupili u proteklom periodu od porodica kojima je takav vid pomoći potreban.
- Želim da se posebno zahvalim na ovoj pomoći i iskazanoj emociji prema našoj bratskoj Republici Turskoj. Pored sigurnosti o kojoj brinu ovdje, ova naša braća iz Turske rade i na ovakvim socijalnim, humanitarnim i sličnim projektima, na čemu im se posebno zahvaljujemo - kazao je Ganić.
Ističući kako institucije Republike Turske svakodnevno pružaju pomoć građanima BiH, Ganić je kazao da je u planu i nastavak tih aktivnosti.
Među građanima koji su danas došli po svoje bajramske pakete bila je i Snježana Ibišević koja je kazala da je zahvalna na ovoj pomoći i da pozdravlja prisustvo i aktivnosti Turske vojne misije u BiH.
Pripadnici Turske vojne misije će u narednim danima širom BiH podijeliti ukupno 300 ovakvih bajramskih paketa.
Institucije i organizacije Republike Turske kontinuirano rade na projektima pomoći građanima BiH, a posebno tokom ramazana i praznika kada organiziraju zajedničke iftare i podjele paketa pomoći onim kojima su potrebni. Jedna od njih je i Turska vojna misija.
Ono što je posebno značajno istaknuti jeste podrška koju Turska vojna misija daje obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine. Pripadnici Turske vojne misije tako su obnovili veliki broj škola i sportskih dvorana, donirali potrebnu opremu i pribor, te đacima širom BiH osigurali kvalitetnije školovanje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.