open-navfaktor-logo
search
Predmet "Pečat"
Tužilaštvo KS obustavilo istragu protiv Konakovića: Osumnjičeni "nije bio svjestan protivpravnosti djela"?!
Postupajući tužilac kantonalnog tužilaštva u Sarajevu donio je oduku o obustavi istrage protiv Elmedina Konakovića u predmetu "Pečat", potvrđeno je iz Tužilaštva.
12.05.2020. u 13:20
get url
text

VEZANI TEKST - Sekretar Skupštine obavijestila MUPKS: Konaković ne želi vratiti pečat i nezakonito ga koristi!

- Postupajući tužilac donio je odluku o obustavi istrage budući da nije bilo dovoljno dokaza da je osumnjičeni imao svijest o protivpravnosti djela. Na ovu odluku podnosilac prijave ima pravo žalbe u roku od osam dana od dana prijema obavijesti - kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Dakle, prema ovom obrazloženju iz Tužilaštva, može se zaključiti da Tužilaštvo nije donijelo odluku da nije počinjeno krivično djelo, nego da osumnjičeni nije bio svjestan da ga je počinio?!

Suprotno tvrdnjama Tužilaštva u vezi s tim da Konaković nije bio svjestan šta radi, su upravo njegove tvrdnje koje je danas iznio na društvenoj mreži Facebook. Naime, on je i prije nego je Tužilaštvo javnosti saopćilo da je istraga obustavljena o tome pisao na Facebooku, gdje je i potvrdio da je itekako bio svjestan svojih postupaka. 

-Tužilaštvo je donijelo odluku o obustavi istrage u slučaju "Pečat". Ispravno sam, dakle, postupio jer sam pečat zaštitio od mogućih zloupotreba. Da nisam, posljedice bi bile nesagledive. Zakon o pečatu KS je jasan i znao sam, naravno, šta radim - naveo je Konaković za kojeg je Tužilaštvo ustvrdilo da nije znao šta radi, premda Tužilaštvo ne negira da je počinjeno krivično djelo. 

Podsjećamo, Konaković je 30. decembra prošle godine na press konferenciji u Sarajevu priznao da je "on zarobio pečat Skupštine Kantona Sarajevo".

- Pečat je zarobljen. Ja sam uzeo pečat, mi smo zarobili pečat, on je na sigurnom i zaštićen je - kazao je Konaković.

Poslovnikom Skupštine KS u članu 5. jasno je precizirano ko je zadužen za čuvanje pečata.

 

VEZANI TEKST - Marić: Ne mogu da vjerujem da je Konaković javno priznao da je počinio krivično djelo

Sekretar Skupštine Kantona Sarajevo Almira Kulovac-Šetkić obavijestila je Ministarstvo unutrašnjih poslova KS da od 27. decembra, iako zakonom jedina ovlaštena osoba, ne raspolaže pečatom ovog zakonodavnog organa. Službena zabilješka o tome je sačinjena 30. decembra.

- Nešto kasnije, istog dana sačinjena je nova službena zabilješka, oko nemogućnosti dostavljanja akata na objavu u Službene novine, kao i nemogućnosti plaćanja naknada za mjesec decembar 2019. godine i to plaćanje političkim partijama, vanjskim članovima radnih tijela, članovima Odbora za žalbe i javnosti, zastupničke paušale - stoji u obavijesti MUP-u Kantona Sarajevo.

- Nije mi dozvolio preuzimanje pečata, nego je lično stavio pečate, o čemu je sačinjena nova službena zabilješka. Budući da sam odgovorna osoba za čuvanje i korištenje pečata, a onemogućen mi je pristup istom, u skladu sa članom 367. Krivičnog zakona FBiH, o istom vas obaviještavam radi preduzimanja daljih radnji - napisala je Kulovac-Šetkić.

U Članu 367. Krivičnog zakona FBiH koji se odnosi na oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa navedeno je sljedeće: 

- Ko protivpravno oduzme, sakrije, uništi, ošteti ili na drugi način učini neupotrebljivim službeni pečat, knjigu, spis ili ispravu institucije u Federaciji ili druge pravne osobe koja vrši javna ovlaštenja ili se kod njih nalazi, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.