open-navfaktor-logo
search
Govorio u Ženevi
Tužilastvo odobrilo FUP-u da ispita ambasadora Vujića o njegovim sramnim izjavama o postojanju terorizma u BiH
Vujić je obraćajući se na 55. redovnoj sjednici Vijeća za ljudska prava u Ženevi iznio tvrdnje da je "Bosna i Hercegovina najopasniji izvor terorizma u Evropi"
AUTOR: E.D.-Š.
02.05.2024. u 16:20
get url
text
Bojan Vujić
Bojan Vujić
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odobrilo je Federalnoj upravi policije da ispita Bojana Vujića koji je ambasador Bosne i Hercegovine u Uredu Ujedinjenih nacija u o njegovim navodima o terorizmu u Bosni i Hercegovini - potvrđeno je za Faktor.
- Tačno je da je tužilac dao nalog da se ispita Vujić - kratko nam je rečeno.
Federalna uprava policije uputila je ranije Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zahtjev u kojem je zatraženo da se sasluša ambasador Bosne i Hercegovine u Uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi Bojan Vujić koji je u svom izlaganju tvrdio da je BiH "najopasniji izvor terorizma u Evropi".
Bojić je obraćajući se na 55. redovnoj sjednici Vijeća za ljudska prava u okviru dijaloga o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u suzbijanju terorizma, a koja se održavala od 26. februara 2024. godine do 5. aprila 2024. godine u Ženevi iznio tvrdnje da je "Bosna i Hercegovina najopasniji izvor terorizma u Evropi" i da je "priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz BiH".
Kazao je da je u BiH bilo smrtonosnih džihadističkih terorističkih napada, ali da je "glavni utjecaj terorizma ukorijenjenog u BiH bio izvan zemlje".
- Počinioci mnogih od najstrašnijih terorističkih napada posljednjih decenija imali su značajne veze sa BiH, uključujući napade 11. septembra u Sjedinjenim Državama, bombaški napad na voz u Madridu 2004. i napade u Parizu 2015. godine. Prema podacima Wilson centra u Washingtonu, među evropskim zemljama, BiH je imala najveći broj građana po glavi stanovnika koji su otišli ​​da vode džihad u Siriji i Iraku - naveo je Vujić.
Nakon njegovog obraćanja u Ženevi oglasilo se Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova koje je navelo kako ne raspolaže informacijama koje mogu potvrditi istinitost navoda ambasadora Bosne i Hercegovine Bojana Vujića, ističući da oni negativno utječu na ugled Bosne i Hercegovine i kredbilitet službi sigurnosnog sistema Bosne i Hercegovine na međunarodnom nivou. 
Treba kazati da je tokom svog sramnog obraćanja videolinkom u Vijeću sigurnosti UN-a članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović 30. aprila, između ostalog, bez argumenata, kazala kako je "BiH dugi niz godina u stranim medijima i međunarodnim sigurnosnim izvještajima označavana kao najopasniji izvor džihadističkog terorizma u Evropi". 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.