open-navfaktor-logo
search
Pismo članicama UN-a
Tvrde da će izazvati nestabilnost na Balkanu: Srbija traži da rezolucija o genocidu u Srebrenici bude povučena
Predstavnik Srbije uputio je pismo u kojem je iznio zahtjeve za kosponzore rezolucije i sve članice Ujedinjenih nacija
AUTOR: Faktor
18.05.2024. u 18:51
get url
text
Generalna skupština UN-a
Generalna skupština UN-a
Otpravnik poslova u Stalnoj misiji Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama Saša Mart, uputio je pismo državama članicama Ujednjinenih nacija u kojem je, između ostalog, pozvao kosponzore da povuku rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a sve članice UN-a pozvao da ne glasaju za rezoluciju.
Podsjećamo, rasprava o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda zvanično je zakazana za 23. maj.
"U vezi sa posljednjim pismom koje su stalne misije Savezne republike Njemačke i Ruande uputile svim državama članicama 17. maja, u svojstvu glavnih sponzora i "cofacilitatora", rezolucije o Srebrenici, dužan sam da skrenem pažnju na sljedeće elemente. Nasuprot tvrdnjama o postojanju snažne regionalne podrške rezoluciji, kosponzori su nastavili sa praksom jednosmjerne komunikacije, bez mogućnosti pitanja i komentara, uz odsustvo otvorenih konsultacija koje bi podrazumijevale učešće svih država članica UN. Navedeno samo potvrđuje činjenicu na koju Republika Srbija ukazuje od samog početka – netransparentnost procesa bez šireg regionalnog konsenzusa i saglasnosti razotkriva stvarnu namjeru koja se krije iza rezolucije. Protivno svim procedurama i praksi Generalne skupštine UN-a, slanjem "revidiranog" teksta rezolucije dogovorenog u uskom krugu kosponzora, države članice se pokušavaju dovesti u zabludu da se radi o suštinskim izmjenama koje treba da ubijede države članice da podrže tekst - navodi se u pismu koje je uputio Mart, prenosi B92.
Pokušaj kosponzora, dodaje se u pismu, da ukažu da se sudskim postupcima utvrđuje individualna krivica, nastoji se prikriti da se, u širem političkom diskursu, moralna odgovornost za genocid nastoji kolektivno pripisati cijelom narodu.
- Srpski narod, koji je tokom dvadesetog vijeka bivajući na strani istine i pravde tokom dva svjetska rata, izložen strašnim stradanjima, pokušaju istrebljenja i genocidu, nikada na to neće pristati. Dosljedno isticanje Republike Srbije da rezolucija koja se odnosi na osjetljivo pitanje žrtava jednog tragičnog rata mora da predstavlja, prije svega, "vlasništvo" BiH, pokušava se neuverljivo u posljednjem pismu glavnih kosponzora zamaskirati "regionalnim vlasništvom". Istovremeno potpuno se zanemaruje da inicijativa o ovako osjetljivom pitanju nije pokrenuta u dogovoru sva tri naroda u BiH, protivno Ustavu BiH i bez saglasnosti trojnog Predsjedništva - navodi se u pismu.
O pravoj namjeri koja stoji iza ove rezolucije, navodi Mart, govori nedavna izjava zvaničnika Bosne i Hercegovine, ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, koji je rekao da "takva Srbija zaslužuje prezir i ne zaslužuje nikakvu ruku saradnje", te da će Bosna i Hercegovina na sve druge načine tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije.
- Ovakve neodgovorne i neprimjerene izjave zvaničnika jedne države otkrivaju prave namjere i zasigurno ne doprinose stabilnosti, kako u BiH, tako ni u regionu, na šta Srbija od početka upozorava. Države članice UN, koje su se voljom predlagača našle u nezavidnoj situaciji, ne treba dalje dovoditi u zabludu pokušajem predstavljanja navodno revidiranog teksta. Države članice ne treba dovoditi u zabludu ni o pravovremenosti iniciranja rezolucije o Srebrenici, jer nasuprot nastojanjima da se 2024. predstavi kao najadekvatnija, godinu u kojoj se nalazimo karakterišu složene geopolitičke okolnosti, pa otvaranje historijski osjetljivih tema samo produbljuje podjele i može proizvesti dodatne nestabilnosti na Balkanu - naveo je otpravnik poslova u Stalnoj misiji Srbije pri UN-u.
U pismu je istakao i da "imajući u vidu nesagledive posljedice ovakvog nacrta rezolucije već u ovoj fazi, na krhki proces pomirenja otvaranjem starih rana, još jednom apelujemo na kosponzore da, u interesu svih, prije svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osjetljivom pitanju koje zahtijeva konsenzus".
- Ukoliko to ne bude slučaj, ukazujemo da ova rezolucija već izaziva duboke podjele u međunarodnoj zajednici i dovodi do usložnjavanja procesa u čitavom regionu, zbog čega pozivamo sve države članice UN da ne glasaju za pomenutu rezoluciju - zaključeno je u pismu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.