open-navfaktor-logo
search
Zbrajaju se gubici nakon nevremena
U Bužimu poplavljeno više od 200 domaćinstava i 30 privrednih subjekata, šteta viša od dva i po miliona KM
Apelujemo na građane da prijave štete ukoliko komisije, zbog obilnog posla, nisu stigle u njihove domove, a najkasnije do 1. jula 2024. godine, kazao je Mersud Nanić, načelnik općine Bužim
AUTOR: Faktor
28.06.2024. u 20:31
get url
text
Prethodnih dana općinu Bužim zadesile su ogromne poplave.
Do sada šteta se procjenjuju na više od dva i po miliona KM.
Općini hitno treba oko 150 mašina za isusivanje vode i vlage iz kuća, a ima ih samo sedam.
Cijena jedne mašine je oko 1.800 KM.
Kako bi im pomogli iz Humanitarnog Fonda Atlanta naveli su kako će općini i Civilinoj zaštiti donirati jednu takvu mašinu.
Grad Sarajevo i općine pritekli u pomoć
Podsjetimo, zbog obilnih kiša koje su proteklih dana uzrokovale izlijevanje potoka i rijeke Bužimnice iz korita, Štab civilne zaštite općine Bužim proglasio je stanje prirodne nesreće.
Grad Sarajevo, Općina Centar i Općina Novo Sarajevo prvi su pritekli u pomoć uplativši ukupno 70.000 KM za sanaciju šteta od poplava.
FOTO: MERSUD NANIĆ/FACEBOOK
- Nakon prvih procjena koje smo dobili od komisije za procjenu šteta u Bužimu je vrlo teška situacija. Nismo u stanju sami sanirati štete bez pomoći viših instanci u državi, ovdje mislim prije svega na konkretnu finansijsku pomoć od kantonalne i federalne vlasti koju u narednim danima i očekujem kako bi u sanciji od poplava olakšali svojim građanima - kazao je Mersud Nanić, načelnik općine Bužim.
Na osnovu prvih procjena sa terena, stručna komisija je navela da je materijalna šteta veća od 2.4 miliona KM, a odnosi se na infrastrukturu i uključuje magistralni, lokalne, regionalne, neketagorisane puteve i klizišta.
Poplavljeno je više od 200 domaćinstava i više od 30 privrednih subjekata u kojima je voda uništila velike zalihe robe, mašina, tehnike i drugih vrsta robe u skladišnim prostorima, dok je na poljoprivrednom zemljištu, poljoprivrednim mašinama, usjevima zajedno s plastenicima također pričinjena ogromna šteta.
Nanić je naveo kako stručna komisija još radi na popisu, jer će se štete zbrajati danima, te apelira na građane da do 1. jula prijave štete.
FOTO: MERSUD NANIĆ/FACEBOOK
- Apelujemo na građane da prijave štete ukoliko komisije, zbog obilnog posla, nisu stigle u njihove domove, a najkasnije do 1. jula 2024. godine, telefonski na broj 037/419-500 ili 121 Operativni centar civilne zaštite ili na 123 Vatrogasna jedinica, a može i lično na adresu općine, dostaviti podatke o pričinjenoj šteti, kako niko ne bi bio izuzet. Stručne komisije će u narednim danima završiti procjenu, nakon čega će se sačiniti konačni izvještaj koji će bit upućen nadležnim institucijama na višim nivoima, od kojih se očekuje podrška u saniranju šteta - kazao je Nanić.
Čišćenje korita rijeke Bužimnice 
Nakon jučerašnjeg potpisivanja ugovora, radit će se na četiri lokacije čišćenje i uređenje korita rijeke Bužimnice i to u naselju Gornji Mulalići i Varoška Rijeka, te čišćenje i uređenje korita rijeke Čaglica u naselju Pašin brod i čišćenja potoka Kapetanovac.
FOTO: MERSUD NANIĆ/FACEBOOK
Ugovore na ovim značajnim infrastrukturnim projektima sa izvođačima radova,u ime općine,  potpisao je načelnik Nanić. Vrijednost ugovora je oko 70.000 KM.   
- Poznato je da ova korita rijeka i potoci, usljed kiša, prave velike probleme poljoprivrednicima, privrednim subjektima, ali i onima koji žive uz sama korita, što smo i uvidjeli prilikom poplava koja su nas u ponedjeljak zahvatila. Za ovakve projekte moramo obezbijediti još puno više sredstava. Apeliram na građane, na čijoj parceli se vrši čišćenje i uređenje korita rijeka i potoka, da izvođaču radova nesmetano dozvole da korita mogu očistiti, urediti, proširiti, ispraviti u cilju što kvalitetnije zaštite materijalnih dobara, jer redovnim čišćenjem i uređenjem korita koliko toliko ćemo spriječiti veću elementarnu nepogodu - istakao je Nanić.
Načelnik je od izvođača radova zatražio da što prije uđu u ove projekte kako bi do augusta sve bilo završeno i kako bi građani koji žive uz ove riječice i potoke bili sigurni.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.