open-navfaktor-logo
search
"Prehrabro" do fotelja
U destileriji kod Laktaša (ni)je se pričalo o imovini: Sad se vidi, sad se zna, ko se kome...
Narod i pravda i šef ove stranke Elmedin Konaković stali su "prehrabro" u odbranu države Bosne i Hercegovine od pravnog nasilja, kršenja Ustava i odluka Ustavnog suda BiH koje provodi lider SNSD-a Milorad Dodik. 
27.12.2022. u 18:22
get url
text

VEZANI TEKST - Od koga NiP očekuje da podnese apelaciju Ustavnom sudu zbog Dodikovog zakona, zašto oni to ne učine?

Iz Naroda i pravde tako smatraju da visoki predstavnik treba staviti Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS-a van snage kako ne bi nastale štetne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu kako u pogledu oduzimanja imovine koja je u kategoriji "izvornih prihoda" tako i u pogledu međunarodnih obaveza u procesima EU i NATO integracija.

- Također, ovlaštena lica u institucijama BiH trebaju podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom za privremenom mjerom kako bi se zaustavile sve negativne posljedice donošenja ovakvog zakona - kaže se na kraju saopćenja Naroda i pravde.

A jednom od ovlaštenih lica iz svojih redova dali su dobro plaćenu funkciju sa koje, naravno ukoliko to ne narušava idilične odnose u koaliciji sa SNSD-om, može i mora podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog zakona, ako zaista jeste zasjeo u moćnu fotelju iz koje može braniti državu i nasrtaje secesionista.  

Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH, je, kako to NiP pojašnjava stručno, to "ovlašteno lice". 

Stoga, kratki kurs i poduka, o onome čega nema na Wikipediji, niti na sastancima u destilerijama i hotelima, ali ima u Ustavu Bosne i Hercegovine, a može se naći i kad se "zagugla" na web stranici Ustavnog suda BiH.    

Ocjena ustavnosti zakona

NADLEŽNOSTI

(Član VI/3. tačka a) Ustava)

Ustavni sud ima nadležnost da odluči je li bilo koja odredba ustava ili zakona jednog entiteta u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Iako Ustav eksplicitno govori samo o "odredbama zakona entiteta", slijedeći generalni zadatak Suda da podržava Ustav Bosne i Hercegovine, ovim se od ocjene ustavnosti ne isključuju i zakoni Bosne i Hercegovine.

Prema Ustavu, spor može pokrenuti samo određen krug ovlaštenih pokretača: član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Vijeća ministara, predsjedavajući ili njegov zamjenik bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine, jedna četvrtina članova / delegata bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine ili jedna četvrtina članova bilo kojeg doma zakonodavnog organa jednog entiteta. 

VEZANI TEKST - Dobra atmosfera, a ni rakija nije loša: Evo gdje je dogovoreno formiranje vlasti na nivou BiH

Bitno je također podsjetiti i napomenuti, da se u sporazumu koji je "Osmorka" potpisala sa HDZ-om BiH u dvije rečenice, makar i formalno, spomenula vojna i državna imovina, dok u sporazumu "Osmorke", HDZ-a i SNSD-a, baš kao što su "isparile" NATO integracije i Oružane snage BiH, gumicom je pobrisana i imovina. 

- Provedba odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u vezi s knjiženjem vojne imovine. Rješavanje pitanja državne imovine u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine - stoji u sporazumu federalnih partnera.

U onom potpisanom sa Dodikom imovina se uopće ne spominje. Bit će da se podrazumijeva princip "ko je jamio, jamio", a pri tome se zaboravlja da "čija je zemlja, toga je i država". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.