open-navfaktor-logo
search
Nepokretna imovina
Od koga NiP očekuje da podnese apelaciju Ustavnom sudu zbog Dodikovog zakona, zašto oni to ne učine?
Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta RS razmatrat će novi Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, a tim povodom iz Naroda i pravde traže reakciju visokog predstavnika kao i novu apelaciju ka Ustavnom sudu BiH koji je već ovakav zakon proglasio ništavnim.
27.12.2022. u 12:40
get url
text

Iz Naroda i pravde podsjećaju da ovaj zakon regulira pitanje svojine, a ne korištenja imovine, i to one imovine koju organi entiteta RS i jedinice lokalne samouprave u RS-u već koriste te sa kojom trenutno nemaju nikakav problem oko korištenja.

- Cilj zakona je stjecanje prava svojine nad državnom imovinom, a ne rješavanje potreba za korištenjem te imovine od organa i institucija u RS entitetu. Vlada RS-a predlaže NSRS-u da usvoji zakon koji nije u nadležnosti entiteta RS jer je titular državne imovine Bosna i Hercegovina i isključiva nadležnost za donošenje zakona koji regulira to pitanje je na Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kako i stoji u Odluci Ustavnog suda BiH U1/11 - stoji u saopćenju Naroda i pravde.

Stav Naroda i pravde jeste da niti jedan entitet ne može donositi zakone u pogledu državne imovine shodno odlukama Ustavnog suda BiH, Odluke visokog predstavnika o Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja iz 2005. i dopune iz 2022. godine, sve dok se ne donese državni zakon o upravljanju i korištenju državne imoivine.

VEZANI TEKST - NSRS po hitnom postupku usvaja: Kakva je veza između zakona o imovini RS-a i sporazuma "Osmorke" i SNSD-a?

- Isti Prijedlog zakona formalno pravno negira Ustav BiH jer negira član 1. o kontinuitetu Bosne i Hercegovine predlažući postupanje po predmetnom pitanju – državna imovina – u skladu sa zemljišno-knjižnim evidencijama do 31.12.1991 i nakon potpisivanja Okvirnog sporazuma za mir u BiH (Dejtonskog sporazuma). Prijedlog Zakona negira odluke Ustavnog suda BiH po pitanju reguliranja državne imovine kao i samih preporuka Ustavnog suda BiH. Iako se u obrazloženju poziva na stavove Ustavnog suda BiH, Vlada RS-a se u svom Prijedlogu zakona ni u kom pogledu ne pridržava odredbi odluka Ustavnog suda BiH - navode u saopćenju.

Iz Naroda i pravde smatraju da visoki predstavnik treba staviti ovaj Prijedlog zakona van snage kako ne bi nastale štetne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu kako u pogledu oduzimanja imovine koja je u kategoriji "izvornih prihoda" tako i u pogledu međunarodnih obaveza u procesima EU-a i NATO integracija. Također, ovlaštena lica u institucijama BiH trebaju podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom za privremenom mjerom kako bi se zaustavile sve negativne posljedice donošenja ovakvog zakona, kaže se na kraju saopćenja Naroda i pravde.

VEZANI TEKST - Država se brani i na Ustavnom sudu BiH: Od 13 apelacija, SDA dobila devet, četiri čekaju na konačnu odluku

Iz saopćenja Naroda i pravde nije jasno od koga oni očekuju da podnese apelaciju Ustavnom sudu, imajući u vidu da je funkcioneri NiP-a i koalicionih partnera iz "Osmorke", a koji su dio Parlamenta BiH i Predsjedništva BiH, mogu podnijeti. NiP, dakle, ne najavljuje moguću apelaciju, nego sugerira da to treba učiniti neko neimenovan u saopćenju. 

Apelaciju su prošli put podnijeli šest delagata iz Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Amir Fazlić, Denis Bećirović, Asim Sarajlić i Munib Jusufović (Klub Bošnjaka) i Zlatko Miletić (Klub Hrvata). Gotovo sve apelacije kojima su osporavani zakoni NSRS-a štetni po državu BiH do sada je inicirala i podnosila SDA i član Predsjedništva BiH iz SDA, povremeno uz učešće zastupnika drugih stranaka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.