open-navfaktor-logo
search
Stalni problem
U FBiH terapiju čeka i po 200 oboljelih od multiple skleroze; žale se: Donosioci odluka ne shvataju...
Svake godine broj novooboljelih poveća se za 15 do 23 posto i oko 10 miliona KM, koje je Federalni zavod ove godine izdvojio za pacijente sa ovom dijagnozom, nedovoljno je
AUTOR: A. S.
19.05.2024. u 12:50
get url
text
Samo jedna terapija košta od 15 do 30 hiljada KM
Samo jedna terapija košta od 15 do 30 hiljada KM
U Federaciji Bosne i Hercegovine u ovom trenutku ima oko 800 oboljelih od multiple skleroze koji trebaju adekvatnu terapiju.
No uspostavljanje kontinuirane, pravovremene i kvalitetne terapije stalni je problem oboljelih u većem bh. entitetu.
 Sistemsko rješenje
Istina, neke stvari su poboljšane, u smislu da se terapija više ne čeka po pet godina, ali i dalje se dešava da se na listi čekanja za lijek koji zaustavlja progresiju bolesti i poboljšava kvalitet života, nađe i po 200 pacijenata, kaže Gordan Muzurović, predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze, koje okuplja oko 550 članova, i predstavnik mreže pacijenata "Pravo na lijek u Federaciji BiH".
- Donosioci odluka ne shvataju da je bolest živa materija i ne može se problem rješavati na način "evo sad imamo dobru situaciju, pošto nikoga nema na listi čekanja za terapiju", jer dok to izgovarate 20 novodijagnosticiranih bolesnika ulazi u taj status. Nama dakle treba sistemsko rješenje jednom za svagda. Nažalost, naši donosioci odluka neće ili ne žele ili ne mogu da razumiju - kaže Muzurović u povodu 28. maja - Međunarodnog dana multiple skleroze.
Prema podacima Udruženja, svake godine u Federaciji BiH broj novooboljelih poveća se za 15 do 23 posto i oko 10 miliona KM, koje je, prema riječima Muzurovića, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH ove godine izdvojio za pacijente sa ovom dijagnozom, nedovoljno je.
- Naš kontinuitet reagovanja prema onima koji donose odluke je stalan, ali rezultati toga su mizerni. Mi svoje potrebe prvo iskažemo Fondu solidarnosti i pokušavamo preko njih utjecati na ostale nivoe onih koji odlučuju. Ako se problem listi čekanja zaista želi riješiti, onda se moraju početi poštovati zakonske odredbe. Vlada FBiH konačno mora početi ispunjavati zakonske obaveze prema Fondu solidarnosti. Sve dok se to ne počne dešavati, mi ćemo, iz godine u godinu, imati sve duže liste čekanja oboljelih na terapije - naglašava Muzurović.
Nema lijeka za izlječenje
Multipla skleroza je teška hronična autoimuna bolest centralnog živčanog sistema, što znači da upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano stablo i kičmenu moždinu.
Savremenoj medicini još je nepoznata etiologija bolesti, pa samim tim ne postoji ni lijek za njeno izlječenje.
No postoje dosta dobre terapije koje se već godinama primjenjuju u zemljama Evropske unije i koje, ako se na vrijeme uključe, sprečavaju progresiju bolesti te poboljšavaju kvalitet života oboljelih.
Riječ je o skupim terapijama, a samo jedna, kako je ranije za Faktor kazao Muzurović, košta od 15 do 30 hiljada KM i pacijentu bi trebala biti uključena do kraja života.
Dakle, faktor vremena je, i kada je riječ o multiploj sklerozi, u mnogim slučajevima ključan za ishod liječenja.
- Vlast bi trebala znati da će pacijent, koji na vrijeme dobije svoju terapiju, ma koliko ona skupa bila, daleko manje koštati cjelokupno društvo, nego ako mu se ta terapija uključi kasno, kada već uđe u stanje socijalne potrebe i svega ostalog - kazao je Muzurović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.