open-navfaktor-logo
search
Prelijep ambijent Ferhadije
U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci obilježena mubarek noć Lejletul-kadr
Nakon uvodnih riječi hfz. Muamer-ef. Okanovića, glavnog imama Medžlisa Banja Luka, vjernici su uživali u izvođenju ilahija, mevluda i recitala
AUTOR: Fena
06.04.2024. u 10:03
get url
text
Džamija Ferhadija u Banjoj Luci
Džamija Ferhadija u Banjoj Luci
Centralni program za područje Muftiluka banjalučkog u povodu Lejletul-kadra upriličen je u petak navečer, nakon teravih-namaza, u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci.
U prelijepom ambijentu Ferhadije, nakon uvodnih riječi hfz. Muamer-ef. Okanovića, glavnog imama Medžlisa Banja Luka, vjernici su uživali u izvođenju ilahija, mevluda i recitala, koga su za tu priliku pripremili imami Medžlisa Banja Luka, učenici banjalučke medrese, kao i polaznici mekteba.
Po završetku mevludskog dijela programa, obratio se Halil Mehanović, muderris tuzlanske medrese.
Profesor Mehanović u vaz-u-nasihatu, između ostalog, je kazao da Lejletul-kadr najavljuje kraj mjesece ramazana te da Allah dž.š. prima samo onaj ibadet koji se čini u ime Njega. Istaknuo je smisao traženja Kadra u neparnim noćima zadnje trećine ramazana, da je Uputa od Allaha dž.š. došla u toj noći, a ukazao je na različita jezička značenja riječi Kadr, te je na kraju obraćanja protumačio značenje ajeta u kojem se kaže da je Lejletul-kadr bolja od hiljadu mjeseci kao i riječ Ruh.
- Nakon vazu-nasihata, proučeni su odlomci iz Kur’ana, te je Ismail-ef. Smajlović, banjalučki muftija, proučio prigodnu dovu - navode iz Medžlisa Banje Luke.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.