open-navfaktor-logo
search
Podrška kandidatima za načelnike
U Kantonalnom odboru SDA o nastupu na Lokalnim izborima sa SBiH-om i DF-om: Šta je zaključeno?
AUTOR: E. G.
06.06.2024. u 23:56
get url
text
Faruk Kapidžić
Faruk Kapidžić
FOTO: Velija Hasanbegović/Stav
Faruk Kapidžić, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Kantonu Sarajevo, dobio je punu podršku da pregovore o zajedničkom nastupu na Lokalnim izborima 2024. sa drugim političkim strankama, prvenstveno Strankom za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Demokratskom frontom (DF), dovede do kraja. 
Ovo je jedini zvaničan zaključaj na večerašnjem sastanku Izvršnog odbora SDA KS, potvrđeno je Faktoru. 
Na sastanku večeras u SDA je bilo govora o zajedničkim kandidatima za načelnike općina u KS sa strankama potencijalnim partnerima sa kojima se već neko vrijeme pregovara, u prvom redu SBiH-om i DF-om, kao i o drugim temama u vezi s Lokalnim izborima koji će biti održani 6. oktobra.
 Poznato je već neko vrijeme da, što se tiče SDA i SBiH, stvari su poprilično jasne kada je u pitanju međusobna podrška kandidatima za načelnike, ali se čeka zeleno svjetlo iz DF-a u pogledu i njihove pune podrške zajedničkom nastupu na izborima.
Muamer Bandić iz SBiH-a, zastupnik u aktuelnom sazivu Skupštine KS, danas je izjavio Faktoru kako je dogovor da se predlože kandidati za načelnike za koje smatraju da su najbolji za bilo koju lokalnu jedinicu.
Bandić je i mogući kandidat za načelnika Novog Sarajeva. Kao prijedlog za tu poziciju spominje se i ime SDA-ovog Kerima Balića. Navodno su sve tri stranke zadovoljne s oba predložena kandidata, a konačan izbor bit će poznat uskoro.
Na sastancima stranaka, kako smo već pisali, spominjala se i pozicija gradonačelnika Sarajeva. Iako sve zavisi od kapaciteta u općinskim vijećima nakon izbora, kao potencijalni kandidat spominje se aktuelni predsjednik KO SDA Faruk Kapidžić. SBiH je na sastancima, kako saznajemo, već istakao da bi dali podršku Kapidžiću.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.