open-navfaktor-logo
search
Pregovori u KS
Hoće li biti sporazuma SDA, DF-a i SBiH, ko se pominje kao kandidat za gradonačelnika?
Kako saznaje Faktor, što se tiče SDA i SBiH stvari su poprilično jasne, ali se čeka zeleno svjetlo iz DF-a
AUTOR: Am. S.
06.06.2024. u 16:40
get url
text
Sa jednog od stranačkih sastanaka
Sa jednog od stranačkih sastanaka
Iako se o već mjesecima pregovara o zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima Stranke demokratske akcije, Stranke za Bosnu i Hercegovinu te Demokratske fronte u Kantonu Sarajevo, potpisivanje sporazuma nije još uslijedilo.
Kako saznaje Faktor, što se tiče SDA i SBiH stvari su poprilično jasne, ali se čeka zeleno svjetlo iz DF-a.
Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije održat će večeras u 20 sati sjednicu na kojoj će se razmatrati naredni koraci.
Zastupnik u Skupštini KS Stranke za Bosnu i Hercegovinu Muamer Bandić pojašnjava kako je dogovor da se predlože kandidati za načelnike za kojeg smatraju da su najbolji za bilo koju lokalnu jedinicu.
- Što se tiče kandidata za vijećnike, to će svako imati svoju listu. Sada šta je dogovarano na tim sastancima na kojima sam ja bio... Dakle ko ima najboljeg kandidata, ovi drugi neće izbaciti protukandidata, tako da bi taj kandidat imao prostor da preuzme svu tu glasačku mašineriju.
Zaključak je bio logičan da će se polarizirati glasačka tijela, oni koji podržavaju Trojku i oni koji bi podržali eventualnog kandidata SDA, SBiH-a i DF-a. Išlo se u tom pravcu. Mi smo smatrali stvarno da ne smijemo dati ponovo priliku strankama Trojke koje su prije četiri godine izašle s najboljim kandidatima za načelnike u Centru, Starom Gradu i Novom Sarajevu, a onda su ih kasnije vijeća pokušala smijeniti. Građani su ostali taoci sukoba između načelnika i vijeća. Smatrali smo da takav oblik ne smijemo dozvoliti u narednom periodu – govori nam Bandić
Pojašnjava kako je sa strane SBiH-a na ovaj zajednički nastup posmatrano na jedan realan način.
- Samo da nemamo situaciju koju imamo sada. Praktično, građani su taoci sukoba između načelnika i vijeća. To je za nas neprihvatljivo i to je taj oblik saradnje koji je dogovaran – pojašnjava nam on.
Predsjednika KO Demokratske fronte Albina Zuhrića upitali smo da li sui oni dobili zeleno svjetlo iz Centrale stranke.
- Nama se Centrala nije petljala u odluke koje donosimo. Imamo stalnu komunikaciju i sa predsjednikom Komšićem i Centralom dok proces teče. Nisu nam potrebna neka dodatna odluke. Sad je pitanje samo hoćemo li se usaglasiti oko stvari o kojima pričamo. Ne znamo u ovom trenutku hoće li to biti – kazao nam je.
Dodaje kako nije bilo značajnih pomaka u posljednih nekoliko sedmica.
- Možemo se dogovoriti načelno oko nečega danas ili sutra, možda nećemo. Zaista ne mogu odgovoriti. Svi imamo neka svoja stajališta pa ćemo vidjeti. Nemamo trenutno zakazan sastanak. Mislim da SDA danas ima neki svoj sastanak, pa će i oni donijeti neke odluke – rekao je Zuhrić.
On ističe kako su sa njihove strane stvari vrlo jednostavne.
- Mi imamo općinu u kojoj mislimo da imamo odličnog kandidata. Tu ćemo se takmičiti. Da li će ostale stranke prihvatiti da ne istaknu svog kandidata tu ili neće, to je opet na njima – zaključuje Zuhrić.
U javnosti se posljednjih dana spekulisalo da bi DF u Općini Novo Sarajevo mogao podržati i kandidatkinju Trojke, aktuelnu gradonačelnicu Benjaminu Karić.
- Mi o takvoj stvari nikada nismo razgovorali. To su spekulacije. Dakle, nikada nismo vodili te razgovore ni sa SDP-om, ni gradonačelnicom, niti zauzeli takav stav – naveo je Zuhrić.
U Starom Gradu će zasigurno podržati Irfana Čengića, potvrdio je još jednom.
- Što se tiče Ilidže, nemamo odluke od organa o podršci bilo kome – rekao je Zuhrić.
Prema sporazumu, ukoliko ga ove tri stranke potpišu, SDA bi trebala predložiti kandidate za općine gdje trenutno ima načelnike (Vogošća, Ilijaš, Trnovo i Hadžići) te Ilidžu i Stari Grad. DF bi trebao dati kandidata u Centru, a SBiH u Novom Gradu.
Što se tiče Novog Sarajeva, još nije odlučeno da li će to biti SDA ili SBiH, gdje se kao kandidati pominju Kerim Balić ili Muamer Bandić. Naime, sve tri stranke su zadovoljne s oba predložena kandidata.
Na sastancima se, naravno, spominjala i pozicija gradonačelnika Sarajeva. Iako sve zavisi od kapaciteta u vijećima nakon izbora, kao potencijalni kandidat spominje se aktuelni predsjednik KO SDA Faruk Kapidžić. SBiH je na sastancima, kako saznajemo, već istakao da bi dali podršku Kapidžiću.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.