open-navfaktor-logo
search
Hodočašće
U Meku stigle sve hadžija iz Bosne i Hercegovine, danas će obaviti i umru
AUTOR: Mina
13.06.2024. u 07:52
get url
text
Hadžije iz BiH stigle u Meku
Hadžije iz BiH stigle u Meku
FOTO: AA
Sve hadžije iz Bosne i Hercegovine koje će ove godine obaviti hadž, petu islamsku dužnost, jutros su stigle u Meku.
Među njima su i ovogodišnji reisul-hudžadž mr. Nusret ef. Abdibegović, ostatak rukovodstva Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te preostalo ljekarsko osoblje.
Stručni saradnik Ureda za hadž i umru Sadžid ef. Ramić izjavio je kako je u posljednjem avionu došlo 159 hadžija, što ukupno čini 2.224 od planiranih 2.225 državljana naše zemlje koji će obaviti hadž.
- Nažalost, jedna hanuma iz zdravstvenih razloga morala je odustati u posljednji tren i molim Allaha, dž. š., da joj da zdravlje i da, ako Bog da, bude u mogućnosti da u što skorije vrijeme obavi hadž - kazao je Ramić.
Dosadašnju realizaciju hadža ocijenio je veoma uspješnom, i u dijelu koji je se odnosio na Bosnu i Hercegovinu i ispraćaj hadžija, ali i u onom dijelu koji se odnosi na Saudijsku Arabiju, od slijetanja aviona, prevoza hadžija i njihovog smještaja u hotel u Meki.
- U narednim satima ćemo krenuti put Haremi-šerifa da bismo obavili obred umre, kako bismo se u periodu koji slijedi pripremili za skorašnji polazak prema Arefatu i obavljanje hadžskih obreda - kazao je Ramić. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.