open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
U nedjelju izbori za gradonačelnika Prijedora, u utrci 14 kandidata
Prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora bit će održani u nedjelju, 12. decembra 2021. godine, a biračka mjesta će biti otvorena od 7 do 19 sati, saopćeno je danas iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH).
10.12.2021. u 08:25
get url
text

Napominju da izborna šutnja počinje u subotu, 11. decembra, u 7 sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19 sati u nedjelju.

Na glasačkom listiću za izbor gradonačelnika Grada Prijedor nalazi se 14 kandidata.

VEZANI TEKST - Počinje izborna kampanja za gradonačelnika Prijedora

- Za potrebe održavanja prijevremenih izbora u Prijedoru je određeno 130 redovnih biračkih mjesta i jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, formirana su tri mobilna tima i jedan poseban COVID-19 mobilni tim - dodaju iz CIK-a.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za gradonačelnika Grada Prijedor, prema biračkom spisku zaključenom u ponoć 22. novembra, ima 86.329 birača uključujući 608 birača registriranih za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Prijedoru i 2.851 birača registriranog da glasa putem pošte.

- Za posmatranje prijevremenih izbora u Prijedoru Centralna izborna komisija BiH je akreditirala 148 posmatrača udruženja građana i dva posmatrača OHR-a, dok je za akreditiranje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i gradske izborne komisije nadležna Gradska izborna komisija Prijedor - navode iz CIK-a.

Ističu da se prijevremeni izbori za gradonačelnika Grada Prijedora provode u uvjetima pandemije COVID-19 te će biti provedeni u skladu sa Instrukcijom o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima pandmeije 26. juna 2020. godine i uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera nadležnih organa.

Iz CIK-a su podsjetili da su odluku o održavanju prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Prijedor donijeli na sjednici održanoj 18.10.2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.