open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
U nekim bolnicama u RS-u kasne plaće, FZO RS-a tvrdi da nema dovoljno novca
U pojedinim bolnicama u RS-u kasne isplate plaća zdravstvenim radnicima, te je Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara RS-a danas apelovao na resorno ministarstvo da se ovaj problem što prije riješi. 
12.12.2022. u 09:55
get url
text

Upozoravaju da su do jučer proglašavani "herojima u bijelim mantilima " i dobijali jednokratne stimulacije, a sada su zaboravljeni. Tvrde da pripremaju i tužbe protiv pojedinih bolnica. 

- Jedna od zdravstvenih ustanova u kojima plaća nije isplaćena na vrijeme je bolnica "Dr. Mladen Stojanović" Prijedor. Menadžment ove zdravstvene ustanove kao obrazloženje za ovu situaciju je naveo da Fond zdravstvenog osiguranja RS-a nema dovoljno novca, a da sama bolnica nema dovoljno usluga, iz čije naplate bi se mogle isplatiti plaće zaposlenim. Inače u ovoj zdravstvenoj ustanovi plaću primaju do 5. u mjesecu, a prošlog mjeseca isplata je bila 8.11.2022. - objasnili su iz sindikata. 

Slična je situacija i u Bolnici Bosanska Gradiška, u kojoj se plaća inače isplaćuje od 1. do 3. u mjesecu, a za prošli mjesec do danas još nije uplaćena. 

- Ništa bolja situacija nije ni u bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju, koji u regularnim uvjetima plaću prime do 5. u mjesecu, a još nisu primili za protekli mjesec. Da situacija bude još gora, prema nekim informacijama koje posjedujemo, u ovoj bolnici su se odrekli nekih usluga koje je trebalo da naplate, a sada su svoje radnike doveli u ovako tešku situaciju, odnosno da ne mogu da isplate plaću.

Kada je u pitanju kašnjenje plaća imamo informaciju da je slična situacija i u Bolnici Zvornik, ali s obzirom na to da u ovoj zdravstvenoj ustanovi nismo sindikalno organizovani, ne želimo da istupamo sa više detalja - saopćeno je.

Ocjenjuju da je poražavajući odnos menadžmenta pojedinih bolnica koji "svoju nesposobnost skriva napadom na zdravstvene radnike pravdajući se da nije ostvaren dovoljan broj usluga", te da zbog toga dolazi do kašnjenja isplate plaća.

- Smatramo da su ovakva obrazloženja poražavajuća za radnike, za struku. Također, smatramo da u cijeloj ovoj situaciji još veći problem stvara Fond zdravstvenog osiguranja RS-a koji ucjenjuje zdravstvene ustanove na potpisivanje loših ugovora i vođenje loše politike, što se automatski odražava na redovnost isplate zarađenih plaća - objasnili su iz sindikata.

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara RS-a apelovao je na Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a, da kao krovna institucija, zauzme aktivnu ulogu i iskoordiniše rad Fonda i bolnica jer će u suprotnom biti odgovorni za posljedice koje ova situacija može da izazove.

- Napominjemo da smo pripremili tužbe za one ustanove koje nisu isplatile plaću i spremni smo da i na taj način tražimo svoja prava. Poznajući kako sistem funkcioniše, plašimo se da to samo može da dovede do blokada računa bolnica, koji će se negativno odraziti na sve i izazvati revolt naših pacijenata, zbog kojih zdravstvene ustanove i postoje.

Mi nikako ne želimo da budemo faktor koji će da radi na štetu pacijenata, ali moramo da branimo naše interese jer je u pitanju naša egzistencija. Ukoliko se u što skorijem roku ne nađe rješenje za ovu situaciju, upozoravamo da će se naš sindikat boriti svim zakonom raspoloživim sredstvima - podvučeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.