open-navfaktor-logo
search
Kultura sjećanja
U Njemačkoj završen prvi ciklus tribina o genocidu u Srebrenici
AUTOR: Fena
07.06.2024. u 11:59
get url
text
FOTO: Mina
Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica uspješno je završila prvi ciklus tribina i izložbi pod nazivom "Svijet pamti Srebrenicu: Lekcije iz Genocida u Evropi".
Ovi događaji, u okviru projekta The World Remembers Srebrenica, održani su u tri njemačka grada Berlinu, Frankfurtu i Saarbrückenu, od 4. do 6. juna 2024. godine, a ostavili su dubok dojam na njemačku publiku koja se mogla na ovaj način dodatno upoznati s posljedicama genocida u Srebrenici.
Glavni govornik Hasan Hasanović, svjedok genocida i naučni saradnik Memorijalnog centra Srebrenica, podijelio je svoje lično iskustvo i stručno znanje o genocidu u Srebrenici, pružajući autentičan uvid u patnje i stradanja žrtava. Njegovo svjedočenje bilo je ključni element u dokumentiranju genocida.
U Berlinu je uz Hasanovića govorio renomirani novinar koji je izvještavao o Bosni i Hercegovini i napravio dokumentarni film o Srebrenici Keno Verseck.
Verseckova ekspertiza o Balkanu i Istočnoj Evropi značajno je doprinijela globalnom razumijevanju političkih i društvenih promjena u regiji.
U Frankfurtu domaćin je bio direktor Centra Anne Frank Meron Mendel, a gradonačelnica grada Frankfurt Nargess Eskandari-Grünberg podržala je ovu inicjativu obilježavanja genocida u Srebrenici i pružila pismo podrške.
Pored Hasanovića obratili su se i Amer Dezić i Dženita Krupalija, brat i sestra koji su nakon vlastitog iskustva progona, traume i ukradenog djetinstva, a kasnije i uspješne integracije u njemačko društvo izrasli u glasnogovornike preživjelih vršnjaka.
U Saarbrückenu domaćin je bila Fondacija političke stranke CDU u čiji se zamjenik direktora Domink Holl obratio publici kao i bivša članica Evropskog parlamenta Doris Pack.
Direktor Konrad Adenauer Fondacije u pokrajini Saarland Karsten Dümmel, koji je prethodno pet godina služio kao direktor ove fondacije u Bosni i Hercegovini, govorio je o značaju memorijalizacije genocida.
Organizaciju i moderiranje sve tri tribine, kao i izožbe, vodila je Dževada Šuško, voditeljica Odjela za međunarodnu saradnju u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH, uz podršku Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IGBD).
Ovi događaji imaju poseban značaj u kontekstu nedavne Rezolucije o Srebrenici usvojene u Ujedinjenim nacijama, čiji je sponzor bila Njemačka. Usvajanje rezolucije predstavlja važan korak ka međunarodnom priznanju genocida i podršci žrtvama. Njemačka podrška u ovom procesu naglašava predanost ove države pravdi i sjećanju na genocid, čime doprinosi globalnoj borbi protiv genocida, javlja MINA.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.