open-navfaktor-logo
search
Povodom obilježavanja godišnjice
Tribina u Ankari: Srebrenički genocid očima svjedoka
AUTOR: Anadolija
30.05.2024. u 22:18
get url
text
Povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici u Ankari je održana tribina pod nazivom "Srebrenički genocid očima svjedoka".
Panel je organiziran u saradnji sa Udruženjem Bošnjakinja "Zambak" i Društvom za historiju i geografiju Univerziteta u Ankari, a kao govornici su učestvovali Fatima Dautbašić Klempić i profesor sa Univerziteta Ondokuz Mayis Ismail Hodžić, oboje preživjele žrtve genocida u Srebrenici i svjedoci "puta smrti".
Dautbašić Klempić, koja je radila kao ljekar tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine, rekla je za Anadoliju da se ono što se dogodilo u Srebrenici ne smije zaboraviti.
- Danas ću u Ankari govoriti o strašnim trenucima koji su se desili 1995. godine i uništenju jednog grada - rekla je ona.
Ona je podsjetila da je u to vrijeme počela raditi kao 27-godišnji ljekar.
- Bili su to veoma teški dani. Išla sam šumskim putem da bih stigla u bezbjednu zonu Tuzli sa 15.000 ljudi. Ja sam jedna od rijetkih koji su preživjeli - kazala je ona.
Hodžić, koji je rođen u Srebrenici, a u Tursku je došao kao izbjeglica, također je rekao da o genocidu u Srebrenici nije dovoljno predstavljen javnosti.
- Poslije Srebrenice su se desili genocidi u mnogim muslimanskim zemljama. Nažalost, nastavljaju se u Palestini - rekao je on.
Navodeći da je u koncentracionom logoru kao zarobljenik proveo mjesec i pol, Hodžić je kazao da su bošnjački civili podvrgnuti stravičnim zločinima u Srebrenici.
Profesorica sa Univerziteta u Ankari Hatice Oruc istakla je da se genocid u Srebrenici pred očima cijelog svijeta.
- Moramo saslušati svjedoke da zaustavimo i genocid koji se danas dešava - poručila je ona.
Dženita Ozguner, predsjednica Udruženja Bošnjakinja "Zambak", izjavila je da je usvajanje 11. jula kao Dana sjećanja na genocid u Srebrenici prošle sedmice na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bila historijska odluka.
I ona je istakla da se genocid i danas događa u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.